Michelle: ‘Ik weigerde draagmoeder te worden voor mijn zus’

20.09.2024 15:00
draagmoeder Gros plan d’une main d’homme et d’une femme sur le ventre d’une femme enceinte de 6 mois./Closeup of a human hand and a woman on the belly of a pregnant woman 6 months

Niet iedereen heeft het geluk kinderen te kunnen krijgen, om vele uiteenlopende redenen. Sommige mensen kiezen dan voor een draagmoeder. Michelle (35) wil absoluut geen draagmoeder worden voor haar jongere zus Nicole (33).

“Vroeger konden mijn zusje Nicole en ik totaal niet door één deur. Nicole is altijd een zorgenkindje geweest. Astma, vervelende ervaringen, gezondheidsproblemen, anorexia, er was altijd iets. Naast dat je dat als zus natuurlijk heel naar vindt, maakte het ook dat ik mij totaal niet gezien voelde binnen ons gezin. Alle aandacht ging naar Nicole. Dat voelt vervelend als kind en tiener.

Onze vaste oppas

Pas toen ik zelf kinderen kreeg, verbeterde onze band en nu zijn we heel close. Nicole is echt de liefste tante die ik me kan wensen voor mijn kinderen. Ze is onze vaste oppas, ze haalt de kids een dag in de week uit school, ze logeren maandelijks bij haar. We zien elkaar meerdere keren per week. Mijn kinderen hebben daardoor ook een heel goede band met haar, waar ik heel dankbaar voor ben.

Lees ook – Paris Hilton: ‘Draagmoederschap was een moeilijke beslissing

De gezondheidsproblemen van Nicole zijn eigenlijk nooit over gegaan, ze heeft echt de pech gehad dat ze de slechte genen van onze moeder heeft meegekregen, om het zo maar te zeggen. Onze moeder heeft ook allerlei gezondheidsproblemen. Nicole is dus dol op kinderen, maar twijfelt eraan of ze het wel aan zou kunnen, zowel fysiek als mentaal, om zelf kinderen te krijgen. Zeker zwanger worden ziet ze enorm tegenop, ze weet niet of haar lichaam dat aankan.

Of ik hun draagmoeder wilde worden

Nu is een kind krijgen zonder zelf zwanger te worden wel te omzeilen, namelijk door een draagmoeder in te schakelen. Ik zag de bui al een tijdje hangen. Na een tijdje kwam inderdaad de vraag: of ik ervoor open stond om draagmoeder te worden, zodat Nicole zelf niet zwanger hoefde te worden. Nou, daar hoefde ik geen seconde over na te denken: absoluut niet.

Lees ook – Mijn tante is de draagmoeder van mijn kind: ‘Haar aanbod was zo bijzonder’

Ik ben dol op mijn kinderen, maar zwanger zijn vond ik ronduit afschuwelijk. Ik voelde me dik, pafferig, totaal niet mezelf en had enorm last van kwaaltjes en hormonale buien. Ik schijn echt een draak te zijn geweest tegen iedereen om me heen, maar ik heb daar zelf geen idee meer van. Het waren de ergste 18 maanden van mijn leven, dus nee, ik wil echt absoluut niet nog een keer zwanger worden. Egoïstisch? Ja, misschien. Maar het is mijn lijf en mijn leven. Ik moet er gewoon niet aan denken om nog een keer zwanger te worden. Zelfs niet voor mijn zusje.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.