Volle bekers en halve bammetjes; veel kinderen komen na een schooldag weer thuis met een (half)gevulde lunchtrommel. Ze hebben vaak niet genoeg tijd in de lunchpauze. Dat moet anders, vinden jullie.
Lees verder onder de advertentie
Op social media reageerden jullie massaal op onze stelling: ‘De lunchpauzes in het continurooster zijn veel te kort’.
Angela: “Zeker! Onze jongste is van het ‘prop het naar binnen, want dan kun je spelen’, de oudste komt alles thuis met van alles en nog wat in haar broodtrommel en ‘ja, sorry, er was te weinig tijd’.
Lees verder onder de advertentie
Serena: “De tijd is vaak niet het probleem, maar er wordt vaak een filmpje opgezet. Daardoor ‘vergeten’ de kinderen te eten. En dan zijn de trommels niet leeg.”
Lizzy: “Mijn zoontje krijgt 20 minuten met een timer op. Vind ik niet zo’n goeie, die timer en dan relatief kort. Boterhammetjes (2, want kleuter) en stukjes fruit vaak wel op of bijna op, maar regelmatig volle drinkbekers. Zou van mij wel vijftien min later mogen en dan de school een kwartiertje later uit.”
Kelly: “Eens! Ze komen altijd met een zere buik weer thuis. Zelfs op schoolreisje had mijn zoon maar één keer pauze van tien minuten. Als ze daarna nog wilden eten moest het maar snel, snel tussendoor.”
Lees verder onder de advertentie
Eveline: “Mijn dochters krijgen maar vijftien minuten, soms zelfs maar tien! De school geeft aan dat de kinderen het zelf graag zo willen en geen dertig minuten nodig hebben. Daar ben ik het als ouder niet mee eens!”
Reanna: “Mijn zoon heeft tien minuten om te eten, vijftien minuten om te spelen en dan naar binnen. Mijn zoon van 11 redt het net om één boterham te eten en wat te drinken. Hij heeft vaak honger dus en ook hoofdpijn.”
Lees verder onder de advertentie
Ander geluid
Het kan gelukkig ook anders. Zo zegt Samantha: “De school waar onze dochter op zit, neemt de tijd om te eten. De broodtrommel komt altijd leeg weer mee naar huis; ze heeft nog tijd om naast twee boterhammen ook tomaatjes en komkommertjes te eten.” Nazife komt het ook niet bekend voor: “Mijn kind krijgt netjes alles op.” Leonie vindt dat we onze kinderen niet zo moeten ‘pamperen’: “Het is ook een kwestie van thuis oefenen met dooreten. Er is op school nou eenmaal geen half uur eettijd. Dat moet maar thuis.”
“Het is ook een kwestie van thuis oefenen met dooreten. Er is op school nou eenmaal geen half uur eettijd”
Lees verder onder de advertentie
Mirre is leerkracht in een middenbouwklas en spreekt zich uit over alle ‘harde meningen’. “We spelen eerst buiten en lunchen dan. Na een kwartier heeft nagenoeg iedereen gewoon zijn eten en drinken keurig op en zo niet? Dan mag je van mij echt nog wel even verder eten of drinken terwijl ik start met de klas.” Ze vervolgt: “En, ja, in één pauze kijken we NOS Jeugdjournaal of Het Klokhuis (educatief) en in de andere pauze lees ik voor. Ik vind het erg jammer dat alles rondom het onderwijs zo negatief gebracht wordt. Dat maakt het beroep er niet bepaald aantrekkelijker op in tijden van tekorten.”
Het kinderboek De mooiste vis van de zee is een klassieker die al tientallen jaren in menig kinderkamer te vinden is. Volgens psycholoog Caroline Middelsdorf geeft dit ogenschijnlijk onschuldige verhaal echter een minder gezonde boodschap mee aan kinderen. Op Instagram deelt ze haar gedachte hierachter.
Bertrie Wierenga en Dorian Bindels zijn onlangs ouders geworden van een dochter en zitten samen op een knalroze wolk. De kersverse papa is apetrots op zijn prachtige gezin en gaat op dit moment ‘zwevend door het leven’.
In de wintermaanden kan de temperatuur ’s nachts flink dalen. Maar hoe weet je of je kindje het écht niet te koud heeft in bed? Twee kinderslaapcoaches delen belangrijke signalen waaraan je kunt zien dat het misschien tijd is voor een extra laagje of een warme slaapzak.
Voetbalster Lieke Martens en haar man Benjamin van Leer verwachten binnenkort hun eerste kindje. In een item van het Franse Lou onthult de voormalig Oranje-international het geslacht van de baby.
Kinderen die in het Engels tot 20 tellen, maar geen bal kunnen vangen of blokken stapelen – het klinkt grappig, maar experts maken zich zorgen. De schermtijd van jonge kinderen schiet omhoog, en dat laat z’n sporen na.
Elke moeder weet: zodra het stil is, moet je heel rap bij je kinderen gaan kijken, want dan gebeurt er van alles waar jij niet blij van wordt. Dat wist Claudia ergens ook heus wel, maar toch lag ze te lekker op de bank. Dat heeft ze geweten.