Maartje (41, moeder van twee zoons van 8 en 10) is strafrechtadvocaat.
Lees verder onder de advertentie
“‘Alles wat je zegt blijft onder ons.’ Dat is het eerste wat ik zeg als ik een nieuwe cliënt spreek. Iemand die mij inhuurt kan aan mij een moord bekennen, maar in de rechtbank toch anders pleiten. Dit overkomt strafrechtadvocaten allemaal wel eens, zo ook in mijn praktijk. En ik moet daar dan over zwijgen, ook al weet ik dat de cliënt schuldig is. Part of the job.
Lees verder onder de advertentie
Geheimhoudingsplicht
Buitenstaanders vinden dat vaak moeilijk te begrijpen – sowieso moet ik op feesten en partijen regelmatig tekst en uitleg geven over waarom ik ‘criminelen’ verdedig. Maar het beroepsgeheim is een van de belangrijkste kernwaarden van de advocatuur.
“Op feestjes moet ik regelmatig uitleggen waarom ik ‘criminelen’ verdedig”
Het is bijna het eerste wat je leert tijdens de studie rechten: de geheimhouding is heilig en geldt tot in de eeuwigheid, dus ook als je stopt met het werk. Sommige geheimen draag je dus letterlijk je leven lang met je mee.
Van het tableau geschrapt
Eigenlijk moet je het zien als een soort biecht: je bent als advocaat een vertrouwenspersoon voor je cliënten, en alles wat zij vertellen of bekennen blijft onder vier ogen. Ik kan er niet mee naar de politie stappen. Doe ik dat wel, dan word ik als advocaat ‘van het tableau geschrapt’ – oftewel uit het ambt gezet – en mag ik het vak niet meer uitoefenen.
Lees verder onder de advertentie
Da’s dus een flinke sanctie, en dat zegt genoeg over hoe zwaar er aan deze regel binnen de advocatuur wordt getild. Onlangs is er in Nederland een voormalig advocaat om deze reden geschrapt. Hij had een cliënt, een veroordeelde kindermoordenaar, die aan hem had bekend dat hij nóg een kind had vermoord, een meisje dat nog altijd vermist is. Haar moeder zat nu, ruim dertig jaar na de verdwijning, nog in onzekerheid over het lot van haar dochter.
“Hoewel de advocaat zelf al was gestopt en zijn cliënt was overleden, werd hij alsnog symbolisch geschrapt”
De advocaat kwam in gewetensnood. Hij schond zijn beroepsgeheim en vertelde de moeder wat zijn cliënt aan hem had verteld, in de hoop haar wat gemoedsrust te geven. Hoewel zijn cliënt al jaren was overleden en de advocaat zelf al was gestopt met zijn werk, werd hij alsnog symbolisch geschrapt. Dit als signaal naar andere advocaten dat het beroepsgeheim altijd blijft gelden.
Gelukkig maak ik het niet zo heftig mee als bij dit voorbeeld, maar zelf loop ik ook rond met genoeg vertrouwelijke informatie. Die verhalen hou ik voor mezelf en daar heb ik geen moeite mee. Ik worstel niet met een slecht geweten en lig er niet van wakker. Natuurlijk maak ik weleens mee dat een cliënt zich op zijn zwijgrecht beroept terwijl ik weet dat hij schuldig is, maar dat zie ik als zijn ‘goed’ recht. Heel soms bespreek ik vertrouwelijke informatie met een collega, maar nooit ’s avonds aan de keukentafel.
Lees verder onder de advertentie
Het beroepsgeheim is soms al lastig om aan volwassenen uit te leggen, laat staan aan kinderen. Sommige advocateneigenschappen neem ik mee in de opvoeding. Mijn zoons zeg ik altijd dat klikken niet oké is. Geheimen van vriendjes mogen ze niet doorvertellen. Maar ik benadruk ook dat als iets hen een rotgevoel geeft, ze altijd hun hart kunnen luchten bij mij. Mama heeft toch beroepsgeheim zoals ze heel goed weten, dus dat komt mooi van pas.
“Mijn zoons vragen: weet jij dingen over boeven?”
Als mijn kinderen een strafzaak op tv zien, vragen ze of ik ook ‘dingen weet’ over de ‘boef’. Ze zijn nog te jong om de discretie en geheimhouding op waarde te schatten. Beiden willen ze graag profvoetballer worden, hoewel ik mijn oudste zoon later best in een toga zie pleiten. Hij is kritisch, standvastig en ad rem, alle kwaliteiten voor een strafpleiter in de dop.”
Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Een vakantie in een luxe huis in Portugal, op loopafstand van het strand: het klinkt als een droom. Voor Sophie, alleenstaande moeder van twee kinderen, werd het dat ook. Alleen eindigde die droom nét even anders dan ze had gedacht toen er een rekening op de mat viel.
Croissantjes als ontbijt, koek als tussendoortje, patat als avondeten. Sommige gezinnen hebben een heel andere definitie van ‘gezond en gevarieerd’. Wat doe je als je kind daar het liefst elke dag wil spelen – én blijven eten?
Je zegt “nee”, zij horen “misschien”. Jij dacht dat jij de ouder was, maar sinds deze kleine in je leven is, lijkt het alsof jíj bij hém op tijd naar bed moet. Herkenbaar? Dan heb je misschien een kind met een van deze sterrenbeelden – geboren bazen met een flinke wil.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (11), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Schoonmoeders… do we need to say more? Je hebt soms geluk met een ontzettend lieve schoonmoeder, en soms de pech met een schoonmoeder from hell. Die van Annissa zit er ergens tussenin, maar komt soms op zijn zachtst gezegd wat onhandig uit de hoek.