Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Sonja (35) is getrouwd met Megan (40). Samen hebben ze twee dochters (3 en 1).
“Dat Megan trouwde met een vrouw, nam haar familie haar niet in dank af. In de kleine gemeenschap in de Bible Belt waar ze opgroeide werd het homohuwelijk door de overgrote meerderheid verworpen. Dat heeft er niet voor gezorgd dat Megan de kerk de rug heeft toegekeerd. Ze heeft haar eigen, vrije opvattingen van het geloof, en die respecteer ik.
Lees verder onder de advertentie
Geloofsschool
In het dagelijks leven zat het feit dat zij gelooft en ik niet ons nooit dwars. Onze normen en waarden zijn dezelfde en Megan bezoekt de kerk alleen met kerst. Maar nu onze oudste dochter bijna rijp is voor de basisschool, lopen we toch tegen een struikelblok aan.
Voor Megan is het belangrijk dat onze kinderen naar een christelijke school gaan, zodat ze daar de basisbeginselen van het geloof meekrijgen. Ik heb onze dochters liever op een openbare school, omdat ik vind dat het onderwijzen van één specifieke religie primair de taak is van ouders. Bovendien heb ik de indruk dat de kinderen op een openbare school een realistischere afspiegeling zijn van de maatschappij dan kinderen op een geloofsschool.
“Ik vind het prettiger als niet één religie de nadruk krijgt op school”
Lees verder onder de advertentie
Natuurlijk zitten op de christelijke school in ons dorp ook kinderen met andere religieuze achtergronden, en besteden ze ook daar kort aandacht aan feestdagen als ‘Suikerfeest’ Eid-al-fitr. Toch vind ik het prettiger als niet één religie de nadruk krijgt op school. Als Megan onze dochters wil onderwijzen kan dat ook prima thuis, door bijvoorbeeld de kinderbijbel met ze te lezen en het gesprek aan te gaan.
Schoolkeuze
Pick your battles
, weet ik. Megan hecht nu eenmaal meer aan de schoolkeuze dan ik, dus misschien moet ik haar deze keuze gewoon gunnen. Tegelijkertijd ben ik bang dat ik straks spijt krijg, en dat dit een punt is dat tussen ons in blijft staan. Wat nu?”
Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.