Wisselende adviezen: ‘Wel of geen geplande keizersnede met herpes?’

seksuele voorlichting kind welk gaatje baby
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke week vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Lees verder onder de advertentie

Saskia (29) is samen met Jarno (37) en is zwanger van hun eerste kind.

“Jarno en ik vierden ons eenjarig samenzijn met een romantisch weekend weg, toen ik bij aankomst in het hotel opeens helemaal niet lekker werd. Ik voelde me grieperig, en dacht dat ik huidinfectie had op mijn vulva. Dat maakte de romantiek dat weekend ver te zoeken; de volgende ochtend zaten we bij de plaatselijke huisartsenpost. Diagnose: genitale herpes. Waarschijnlijk opgelopen van Jarno, die er – zoals ik gelukkig al wist – jaren eerder eenmalig last van had gehad.

Lees verder onder de advertentie

Soa

Dat ik een soa had die ik altijd bij me zou dragen was op z’n zachtst gezegd even slikken, maar niemand kon er niets aan doen. De dienstdoend arts vertelde dat het bij deze ene uitbraak kon blijven en dat als het vaker terug zou keren, ook dat met de loop der jaren wel zou afzwakken. Hij had gelijk: ik had er na die ene keer, waar ik wel twee weken doodziek van was, nooit meer last van en vergat meestal dat ik het had.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook – ‘Mijn man wist niet dat ik een soa had’ >

Zwangerschap

Tot ik zwanger raakte. Jarno en ik konden ons geluk niet op, maar nog geen week nadat ik de positieve test in mijn handen had, brak de herpes door. In paniek belde ik de huisarts. Zo’n uitbraak gebeurt regelmatig tijdens zwangerschappen, suste die. Maar het was wel reden om even langs te komen en te praten over de gevolgen voor de baby.

Lees verder onder de advertentie

Gevolgen? Geen seconde had ik bedacht dat mijn besmetting een probleem kon vormen. Bijna iedereen draagt het virus bij zich, vaak in de vorm van een koortslip. Die kregen toch ook meestal probleemloos kinderen?

“Sommige artsen adviseren dan een keizersnee, anderen vinden een vaginale bevalling veilig”

Herpes hoeft inderdaad geen problemen te geven bij de baby, al kan het in heel zeldzame gevallen leiden tot een miskraam of afwijken aan onder andere de ogen. Maar als ik een uitbraak heb tijdens de bevalling, kan ik ons kind besmetten. Sommige artsen adviseren dan een keizersnee, anderen plakken de blaasjes af en vinden een vaginale bevalling veilig.

Dus ligt de keus nu bij ons. Daarmee is de onbezorgdheid van mijn zwangerschap er wel vanaf, bij elke kriebel of prikkeling denk ik dat het virus weer toeslaat. Ik weet dat ik lang niet de enige zwangere vrouw ben die dit virus bij zich draagt, wat moet ik doen?”

Lees verder onder de advertentie

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.

Meest bekeken