Gezinnen met een overtuiging: ‘Toen ik hier nog niemand kende, was Allah mijn grote troost’

gezinnen met overtuiging moslima Beeld: Getty Images
Merel Brons
Merel Brons
Leestijd: 3 minuten

Heba Shabaan (44, huisvrouw) heeft drie kinderen: Alladin (23), Heba (19) en Nourdin (10). Ze is getrouwd met Ehaab (56) en ze is moslima.

Lees verder onder de advertentie

“Vierentwintig jaar geleden verhuisde ik naar Nederland. Vanuit Egypte kwam ik in een totaal ander land waar ik niemand kende. Mijn man werkte van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in zijn broodjeszaak, ik zat alleen thuis. Ik voelde me vreselijk eenzaam. Mijn geloof in Allah was op dat moment mijn grote troost. Ik bad vijf keer per dag tot hem, dat doe ik nog steeds.

Lees verder onder de advertentie

Inmiddels zijn we jaren verder. Ik voel me nu in Nederland veel meer thuis dan toen. Mijn man en ik hebben drie kinderen gekregen. Ik ben ongelooflijk trots op hoe ze het doen. Onze oudste studeert aan de universiteit, de middelste doet hbo. Onze kinderen zijn alle drie heel sportief; ze sporten vrijwel iedere dag.
 

Een goede basis

Het geloof speelt ook een rol in het leven van onze kinderen, al zijn we niet heel strikt. Het gaat om een basis; ik wil ze meegeven hoe ze een goed mens kunnen zijn. Ik wil dat ze eerlijk en oprecht zijn en zich niet door anderen laten meeslepen in slechte dingen. Op straat hangen en roken bijvoorbeeld. En ik zou graag willen dat ze goed zijn voor anderen, iemand helpen die dat nodig heeft. Onze oudste twee gingen vanaf hun dertiende in het weekend naar de islamitische school. Daar lezen ze uit de Koran en leren ze meer over hun geloof. De jongste gaat daar straks ook naartoe.
 

Lees verder onder de advertentie

Lees ook
Schokkend: 77% van de moeders heeft te maken met momshaming >

 

Zelf kiezen

Thuis bidden we en lezen we uit de Koran. De oudste twee bidden zelf, de jongste doet dat nog niet. Hij begrijpt het nog niet helemaal, al hoor ik hem soms wel al een beetje meepraten in het Arabisch. Ook doen wij aan ramadan en vasten we een periode. De mannen gaan één keer in de week naar de moskee. En onze dochter heeft op haar zeventiende besloten een hoofddoek te dragen, net zoals ik. Ik leg ze het geloof niet op, ze mogen zelf kiezen. Met oud en nieuw en kerst vertel ik ze bijvoorbeeld wel dat dat niet onze officiële feestdagen zijn, maar als zij het willen vieren, vind ik dat prima. Ik heb dit jaar zelfs een kerstboompje in huis gehaald en onze jongste kreeg cadeautjes in zijn schoen met sinterklaas.
 

Lees verder onder de advertentie

Respect voor anderen

Ik probeer mijn kinderen bij te brengen dat we respect hebben voor iedereen, met elk geloof. Ik sta ook open voor mensen met een andere geloofs-overtuiging. Ik heb inmiddels veel vriendinnen en kennissen gemaakt in Nederland, zowel moslima’s als vrouwen met andere geloven.

“Ik probeer mijn kinderen bij te brengen dat we respect hebben voor iedereen, met elk geloof.”

Lees verder onder de advertentie

Toch is respect hebben voor andere geloven nog altijd minder vanzelfsprekend dan het klinkt. Laatst nog: in de Albert Heijn gaf ik een man een muntje voor een karretje omdat ik hem wilde helpen. Hij zei: ‘Ik hou van Arabische mensen, maar als ze een hoofddoek dragen kan ik daar niks mee.’ Ik was in shock, zoiets zeg je toch niet? Ik ben niet met hem in discussie gegaan, want ik weet dat het toch geen zin heeft.”
 

Dit artikel staat in Kek Mama 13-2021.

 

 

Meer lezen? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.

Meest bekeken