Als het onweer losbarst, ben je binnen natuurlijk het veiligst. Maar wist je dat er ook in huis een aantal dingen zijn waar je goed op moet letten als het dondert en bliksemt?
Lees verder onder de advertentie
In ons land onweert het ongeveer 25 dagen per jaar. Dat gebeurt als warme lucht stijgt en koude lucht sterk daalt: door die wrijving ontstaat onweer.
De luchtstromen gaan dan met een snelheid van maximaal honderd kilometer per uur langs elkaar heen, waarbij de wolk wordt ‘opgeladen’. Daardoor worden ontladingen mogelijk tussen de onweerswolk en andere wolken – of tussen de onweerswolk en de aarde. Zo ontstaat bliksem en donder.
Lees verder onder de advertentie
Zoek buiten dekking
Voor de meeste mensen is het bekend ze bij onweer beter niet buiten kunnen zijn. Vooral in een open veld, onder bomen en op het water ben je in gevaar. Het beste kun je schuilen in bijvoorbeeld een auto of je anders zo klein mogelijk maken (hurken).
De veiligste plek is natuurlijk binnen, zoals je eigen huis. Je zou denken dat je dan niets kunt overkomen als het buiten flink tekeer gaat. Toch is het belangrijk dat je alert bent op een aantal zaken. Wij zetten ze voor je op een rij:
Lees verder onder de advertentie
Sluit je deuren en ramen
Zo maak je de kans (nog) kleiner dat bliksem bij je inslaat, want bliksem wordt aangetrokken door tocht.
Ga niet douchen
Het lijkt een fabeltje, maar dat is het niet. De kans dat je onder de douche geraakt wordt door het onweer is weliswaar erg klein, maar water geleidt elektriciteit. Dus je kunt voor de zekerheid beter even wachten met douchen of afwassen tot de bui voorbij is.
Lees verder onder de advertentie
Schakel elektrische apparaten uit
Kom niet in de buurt van koperen leidingen of elektrische kabels en haal alle stekkers uit het stopcontact. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld je televisie of laptop het begeeft, mocht de bliksem inslaan. Bel dus ook niet met je telefoon terwijl die in het stopcontact zit.
Lees verder onder de advertentie
Neem een bliksemafleider
Wie een bliksemafleider op het dak van z’n huis heeft staan, voorkomt (zoveel mogelijk) schade aan z’n huis bij een inslag. Het apparaat leidt de stroom namelijk naar de grond.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.