Je partner wil dat jullie peuter z’n bord leeg eet, jou kan het geen barst schelen: het komt vaak genoeg voor dat ouders verschillend denken over de opvoeding. Daarom hebben wij pedagoog Minchenu Maduro om handige tips gevraagd.
Lees verder onder de advertentie
“Het is meer dan logisch dat jullie anders denken”, zegt ze.
Basisafspraken
Maar Maduro vindt dat je niet van elk klein dingetje een probleem hoeft te maken: “Ga met elkaar zitten en bespreek wat jullie écht belangrijk vinden in de opvoeding. Hier volgen een paar basisafspraken uit en als je daarmee op één lijn zit, is het goed. En ja, geven en nemen hoort daar uiteraard bij.”
Lees verder onder de advertentie
Accepteer verschil tussen man en vrouw
Ook geeft de pedagoog aan dat verschil helemaal niet erg is: “Iedereen heeft een andere achtergrond (of heeft te maken gehad met een andere cultuur), en het is goed om kinderen daar kennis mee te laten maken. Deze verschillen zorgen er juist voor dat ze zich ontwikkelen en dat ze leren wie ze echt zijn.” Oh, en nog een belangrijke: “Accepteer het verschil tussen man en vrouw: mannen lossen dingen nu eenmaal anders op en ook dát verschil is goed voor de ontwikkeling van een kind.”
Het belangrijkste is volgens Maduro: communicatie. “Met elkaar praten, is de rode draad. En knoop niet pas een gesprek aan als het misgaat, maar al vóór het conflict. Plan bijvoorbeeld iedere week een ‘kwaliteitsuurtje’ in om het te hebben over de opvoeding. Blik terug op de week en bespreek waar jullie beter op kunnen letten.”
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.