Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat hulp gebruiken. Elke week vertelt een moeder over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Denise (34) is moeder van Sarah (10) en Laura (8), en getrouwd met Ruud (36).
“Sarah is altijd al het poppetje van het gezin geweest. Bezig met make-up, sieraden en kleding sinds ze kon lopen; het liefst paradeert ze de hele dag door het huis op mijn hakken – die ze tegenwoordig past.
Haar vriendinnenclubje is net zo. Ze gaan met matching handtassen naar school en ik moet opletten dat ze er niet stiekem een mascararoller en lipgloss in heeft gestopt, want met make-up naar buiten mag ze van mij nog niet.
Lees verder onder de advertentie
‘Manwijf’
Haar vriendinnetjes dragen al bh’s, Sarah nog niet – al kan ze niet wachten tot ook zij borsten krijgt. Ze ontwikkelt zich wel op een ander gebied: sinds een jaar heeft ze ontzettend veel lichaamshaar. Als enige in haar klas. In het begin vond ze dat nog wel stoer. Maar op haar benen is het nu zo veel, dat ze zich ervoor begint te schamen. De jongens in haar klas maken er ook opmerkingen over; noemen haar ‘aap’ of ‘manwijf’. Ze zou niets liever willen dan haar benen scheren, maar ik vind haar met haar tien jaar nog wel erg jong om zich te conformeren aan het maatschappelijke beeld dat vrouwenbenen kaal dienen te zijn.
Lees verder onder de advertentie
‘Geen porem’
Ruud vindt het ‘geen porem’, die donker behaarde benen onder het korte broekje van zijn dochter. ‘Als ze borsten krijgt, mag ze toch ook een bh, en als ze ongesteld wordt, een maandverbandje? Geef dat kind een scheermes, dit is evengoed lichamelijke ontwikkeling waar ze mee om moet leren gaan’, zegt hij. Ik vind het op mijn beurt lastig dat mijn dochter geseksualiseerd wordt. Borsten en menstruatie hebben verzorging nódig, beenhaar niet. Bovendien vind ik het sneu als mijn kind zich nu al druk moet maken over stoppels op haar benen.
Lees verder onder de advertentie
Nog even kind
Mijn beste vriendin heeft een IPL-lamp, waarmee haargroei langdurig wegblijft. ‘Doe dát dan’, zei ze onlangs voorzichtig, ‘dan is ze er in één keer vanaf.’ Maar dat mag niet in de zomer, omdat je er de eerste dagen niet de zon mee in mag.
Lees verder onder de advertentie
Ik weet niet waar ik goed aan doe. Ik vind het rot dat Sarah zich onzeker voelt over haar lichaam, terwijl dat helemaal niet nodig is. Maar als ik nu al toegeef aan benen scheren, wat volgt dan? Zolang ze nog niet op de middelbare school zit, houd ik haar het liefst nog even kind. Zelfs al draagt ze een handtas. Of ben ik nu te streng?”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.