Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat hulp gebruiken. Elke week vertelt een moeder over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Celine (39) heeft een co-ouderschap over dochter Pip (10). “‘Ze is een beetje aan de zware kant’, zei de schoolarts tijdens het laatste bezoek van Pip. Ik kreeg een folder mee van de diëtist, en een bemoedigende blik toegeworpen.
Lees verder onder de advertentie
Hij had gelijk, die schoolarts. Sinds mijn scheiding, twee jaar geleden, vliegen de kilo’s eraan bij mijn dochter. Ik denk dat Pip aanvankelijk troost vond in eten. En ik hielp niet mee: om de vervelende periode na de scheiding door te komen, nam ik haar vaak mee voor een burgertje, tussen de middag. Of we bestelden pizza, op vrijdag. Compensatiegedrag; we hadden het al lastig zat, vond ik. Bovendien had ik het druk genoeg de andere ballen hoog te houden: een gezonde maaltijd op tafel toveren kon ik er niet óók nog bij hebben.
De groei
Haar lichaam ontwikkelt zich, dus dat Pip een beetje vlees op haar heupen en rond haar taille kreeg, was niet zo erg, dacht ik. Gewoon een kwestie van de groei. Toch zag ik na een jaar ongezond eten ook wel in dat we thuis iets moesten veranderen – wat gebeurde. Sinds een jaar krijgt Pip één snoepje per dag, we eten geen toetjes en ik kook mager met weinig koolhydraten. Elke dag.
Lees verder onder de advertentie
Alleen, Pip is om de week bij haar vader. Die houdt er een iets andere levensstijl op na. Daar komen de pizza’s en patat gewoon nog twee keer per week op tafel, en op haar kamer heeft ze haar eigen snoeppot. Ik heb mijn ex erop aangesproken, maar hij vindt dat ik doorsla in mijn gezonde voeding, en wuift mijn zorgen om Pips gewicht weg. Een bezoek aan de diëtist vindt hij al helemaal uit den boze; daar praat je je kind problemen mee aan, vindt hij.
Inmiddels krijgt Pip last van haar overgewicht. Ze wordt er in de klas soms mee gepest, met hockey is ze sneller vermoeid dan vroeger, en ze durft geen jurkjes meer aan omdat ze vindt dat haar benen daar te dik voor zijn. Het is waar: ze hééft stevige benen. Maar dat durf ik niet tegen haar te zeggen. Straks krijgt ze een eetprobleem, een negatief zelfbeeld, of allebei.
Lees verder onder de advertentie
‘Ik wilde dat ik net zo mooi was als jij, mam’, zei ze pas, toen ik in een zomerjurkje de woonkamer in kwam. ‘Dat ben je al’, zei ik. Toen ze moest huilen omdat ze zichzelf te dik vond, heb ik haar uitgelegd dat als je gezond eet, weinig snoept en veel beweegt, je lichaam niet snel te dik wordt. En we aten toch heel gezond, naast haar drie sportdagen per week? Daarop knikte ze gerustgesteld.
Feit is dat zij natuurlijk maar de helft van de tijd gezond eet. Het eetpatroon bij haar vader zal ze zelf moeten aanpassen, want hij doet het niet. Maar dat durf ik nog niet van haar te vragen. Tegelijkertijd lossen we haar overgewicht zo natuurlijk nooit op. Wat moet ik nu doen?”
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Wintersport: de een zweert erbij, de ander gruwelt van de kou. Maar sommige moeders lijken wel geboren voor de sneeuwpret. Of het nu gaat om razendsnel de piste afgaan of vooral après-skiën alsof het een Olympische sport is: je sterrenbeeld kan daar zomaar iets mee te maken hebben!
Het zoontje van Mandy, Thijs, is vijf jaar oud en is een energiebommetje. Mandy zelf geniet daarvan met volle teugen, maar haar vriendin is minder enthousiast en vindt Mandy’s kind te druk.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Veel ouders vragen zich af: hoe hecht zullen mijn kinderen zijn als er een groot leeftijdsverschil tussen hen zit? Wordt de oudste een soort tweede ouder, of juist een afwezige puber? Goed nieuws: onderzoek laat zien dat een groot leeftijdsverschil vaak juist een extra bijzondere band creëert.