Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Sepp.
Lees verder onder de advertentie
Jossien (35) is moeder van dreumes Sepp (15 maanden) en deelt met ons het dagmenu van haar kind.
“Sommige dagen eet je dreumes keurig wat er op tafel komt. Andere dagen, nou ja, dan belandt de helft van het eten op de grond, weigert hij alles behalve brood en sta je aan het eind van de dag af te vragen of hij überhaupt iets binnen heeft gekregen. Vandaag was zo’n dag.
Lees verder onder de advertentie
Dagmenu van dreumes Sepp
08.00 uur – Ontbijt: Droge boterham
Ondanks dat Sepp vandaag uitgeslapen heeft, wordt hij wakker met een humeur dat schommelt tussen ‘ik ben best vrolijk’ en ‘raak me niet aan.’ Veelbelovend. Ik zet hem in de kinderstoel en geef hem vol goede moed een boterham met pindakaas en schijfjes banaan. Fout. Hij pakt de boterham, kijkt me met grote ogen aan en gooit hem vliegensvlug op de grond. De banaan krijgt niet eens een kans, die wordt direct van zijn bord geveegd. Hij wijst naar de broodzak op de eettafel. Een droge boterham dan maar? Die eet hij gelukkig op. Oke, prima.
Lees verder onder de advertentie
10.00 uur – Tussendoortje: Handje rozijntjes
Tijd voor een snack. ‘Stukje appel?’ vraag ik enthousiast. Sepp kijkt me vragen aan. Hij pakt een partje, steekt zijn tong uit, tikt er tegenaan en laat het vervolgens op de grond vallen. Rozijntjes dan? Die verdwijnen wonderbaarlijk wél in zijn mond. Kleine overwinning.
Ik probeer een beetje variatie en bied hem een boterham met kaas aan. Sepp trekt een vies gezicht.. De kaas verdwijnt linea recta op de grond. De kale boterham eet hij, uiteraard, wel gewoon op. Ik zucht. Misschien eet hij vanavond wel beter.
Lees verder onder de advertentie
15.15 uur – Tussendoortje: Hapje van een rijstwafel met pindakaas
Deze keer doe ik nog een poging om hem iets te geven. Een rijstwafel met een dun laagje pindakaas. Sepp pakt hem aan, knabbelt een paar keer en ja hoor, daar vliegt de rijstwafel door de kamer. Toch maar weer een stukje brood dan.
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
17.30 uur – Avondeten: Een paar happen aardappel
Ik zet Sepp in zijn stoel en zet een bordje met aardappeltjes, worteltjes en een klein stukje kip voor hem neer. Dit is hét moment. Misschien heeft hij nu honger genoeg om iets anders dan brood te proberen. Maar nee hoor. De worteltjes worden één voor één van het bord gegooid. De kip wordt met een vinger aangeraakt, besnuffeld en afkeurend opzij geschoven. Sepp kijkt me vervolgens met grote, verwachtingsvolle ogen aan. Ik weet wat hij wil. Hij weet wat hij wil. Ik pak weer een sneetje brood. Hij klapt in zijn handen..
Conclusie van de dag
Vandaag heeft Sepp geleefd op droog brood, drie rozijntjes en een paar happen aardappel. Door al die boterhammen voelt alsof ik gigantisch heb gefaald. Ik heb hem tevreden gehouden met sneetjes brood. Iets wat hij wil, maar ik niet. Misschien gaat het morgen beter, of niet..”
Benieuwd naar het menu van peuter Jax? Maud deelde hier met ons het dagmenu van haar kind. Zij worstelt met gezonde tussendoortjes voor haar kind.
We kennen allemaal wel een verhaal over een bizar betaalverzoek, toch? Dat is lachen, tot het je ineens zelf overkomt. Sonja kreeg een Tikkie van het vriendje van haar dochter.
In de podcast Geuze & Gorgels vertelt Monica Geuze dat ze de achternaam van haar dochter wil laten aanpassen. Zara-Lizzy gaat nu door het leven met de naam van haar vader, Veldwijk, en dat ziet haar moeder graag anders.
Kinderen verzinnen de gekste dingen om ergens onderuit te komen. Vaak met hele slechte smoezen die je zo doorziet, maar soms zijn ze slimmer dan je verwacht. Zo dacht Sylvia maandenlang dat haar dochter naar paardrijles ging, maar dat was helemaal niet zo.
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
We doen het allemaal weleens: uit automatisme roepen we “Goed gedaan!” als onze kinderen iets presteren. Volgens kinderpsycholoog Becky Kennedy zijn juist deze twee woorden – hoe goedbedoeld ook – niet altijd goed voor het zelfvertrouwen van je kind.