Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.
Lees verder onder de advertentie
Marilou (36) is moeder en deelt met ons het dagmenu van dreumes Wies (14 maanden).
“Vandaag was weer zo’n dag waarop ik dacht: ‘Vandaag gaat ze haar eten écht lekker vinden!’ Maar natuurlijk liep het helemaal anders.
Dagmenu van dreumes Wies
07.30 – Ontbijt: Havermout met stukjes fruit
Een ochtend zoals iedere andere ochtend: ik zet vol enthousiasme de havermout op tafel, mét een handje vers fruit erop. Een paar stukjes appel, wat blauwe bessen en wat kaneel. Wies kijkt naar de kom, haalt haar neus op en duwt die dan stevig van zich af. Ze kijkt me aan, zoals alleen zij kan en begint met het precisiewerk. Met haar vinger viste ze stuk voor stuk de appel- en bessenstukjes eruit. Alles wat maar een beetje ‘gezond’ leek, wordt afgekeurd. Uiteindelijk kijkt ze me aan, met een zelfvoldane grijns en wijst naar de rest van de havermout. ‘Nee, mama!’ Ik zucht.
Lees verder onder de advertentie
11.00 – Ochtendtussendoortje: Banaan
Rond elf uur serveer ik haar een banaan. En ineens krijg ik weer die blik. Die blik die zegt: ‘Wat verwacht je nu van me?’ Wies grijpt de banaan aan, kijkt naar het gele vruchtvlees, draait haar hoofd naar me en peutert wat aan de schil, maar eet het niet. Ze verdwijnt in de speelkamer met haar banaan in haar hand. Na een tijdje ontdek ik de half opgegeten banaan in haar poppenwagen. Tja..
Tijd voor de lunch. Ik had goede hoop. Tomatensoep met een beetje pasta erin. Een gegarandeerde hit in mijn ogen, maar Wies had andere plannen. Ze keek naar haar bord en glimlachte schijnheilig. Mijn dreumes eet een paar stukjes pasta en proeft een beetje van de soep, maar daar stopt het helaas ook.
Lees verder onder de advertentie
15.00 – Middagtussendoortje: Rode en witte druiven
Om de middagsnack wat spannend te maken, geef ik haar een paar rode en witte druiven. Kleine, zoete, sappige druiven. Wies pakt ze enthousiast aan. Ze proeft de eerste druif en plotseling lijken de anderen niet meer zo aantrekkelijk. Wies peutert ze allemaal uit elkaar en sorteert welke ze wel en absoluut niet wil eten. Eindstand: de rode duiven blijven liggen, de witte druiven zijn wél een succes.
Lees verder onder de advertentie
17.30 – Avondeten: Macaroni met kaas en gehakt en een schaaltje magere kwark
Het avondeten is een favoriete klassieker: macaroni met kaas en gehakt. Wat kan er misgaan, toch? Wies zit vol verwachting aan tafel en ik krijg zowaar een glimlach van haar. Ze pakt haar vork, steekt het in haar maaltijd en… vist alleen de kaas eruit. Alles wat geen kaas is, wordt liefdevol opzij geschoven. Blijkbaar was dat alles wat zij op die dag echt wilde eten. Een schaaltje met magere kwark gaat er dan wel weer in.
En dan is er altijd die onvermijdelijke scène voor het slapen gaan: de avondfles. Je zou denken dat dit haar favoriete moment van de dag is, maar oh nee! Wies weigert haar fles als het niet precies de juiste temperatuur heeft. Uiteindelijk drinkt ze dan toch een beetje, maar natuurlijk niet voordat ze mijn geduld op de proef heeft gesteld.
Lees verder onder de advertentie
Conclusie van de dag
Wat ik vandaag leerde? Kieskeurigheid is een kunst die mijn dreumes tot in de puntjes beheerst. Van druiven tot kaassliertjes, ze heeft vandaag alles uitgezocht wat ze wél wilde. Wies at vandaag dus geen maaltijden, maar ingrediënten..
Benieuwd naar het menu van dreumes Cato? Francis deelde hier met ons het dagmenu van haar kind. En ja, ook haar dag bestond uit uitdagingen.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.