Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Stan.
Lees verder onder de advertentie
Madelon is moeder van de 2-jarige Stan en deelt met ons het dagmenu van haar peuter.
“Ben je mama van een peuter? Dan ken je dit fenomeen vast en zeker: het ene moment lijkt je kind een alleseter en het volgende moment is zelfs een boterham met hagelslag een belediging. Zo verliep mijn dag met Stan:
Lees verder onder de advertentie
07.30 – Ontbijt: Drie happen havermout
Stan staat redelijk vrolijk op, totdat hij ontdekt dat er havermout op tafel staat. Havermout, het ontbijt dat hij gisteren nog heerlijk vond. Vandaag niet. ‘Ik.. wil.. niet!’ schalt door de keuken. Zelfs een tactische toef honing biedt geen succes. Uiteindelijk verdwijnen er precies drie lepeltjes havermout in zijn mond.
Na een hoop gezeur bij het ontbijt, besluit ik het slim te spelen met knijpfruit (appel-peer) Stans favoriet. En ja hoor. Binnen een halve minuut is het zakje leeg en vraagt hij met puppyogen: ‘Nog een?’ Ik houd het op een en gelukkig kom ik daar goed van af.
De lunch is simpel: één boterham met kaas en één met pindakaas. Stan kijkt me aan alsof ik hem heb voorgesteld spruitjes in chocoladefondue te dopen. ‘Nee, niet lekker!’ besluit hij na één hapje van zijn pindakaasbroodje. De kaasboterham wordt compleet genegeerd. Gelukkig mag het bakje met stukjes komkommer er wel zijn, want daar knabbelt hij driftig aan.
Na het dutje test hij mijn geduld weer uit. Ik bied hem een banaan aan. ‘Bah!’ Vervolgens probeer ik een rijstwafel. ‘Nee, mama!’ Uiteindelijk breek ik: knijpfruit nummer twee maakt zijn opwachting. Dit keer aardbei-banaan. Stan is weer tevreden. Tja, ik had natuurlijk niets anders verwacht.
Lees verder onder de advertentie
18.00 – Avondeten: Hapjes droge rijst en een schaaltje yoghurt
Het avondeten is rijst met een beetje kip en broccoli. En laat broccoli nou net Stans grootste vijand zijn. ‘Nee, brokkie!’ schreeuwt hij terwijl mijn peuter met zijn handje demonstratief de broccoli van zijn bord smijt. De kip wordt argwanend bekeken, maar een hapje droge rijst gaat er met veel tegenzin in. Uiteindelijk smult hij nog wel van een schaaltje yoghurt.
Het lijkt een rustige afsluiting van de dag: een bekertje warme melk. Maar zelfs dit wordt met een zucht ontvangen. ‘Mama? Sapje?’ probeert hij nog, terwijl ik zijn melkbeker vriendelijk naar voren schuif. Na vijf minuten mokken drinkt hij hem toch leeg.
Conclusie van de dag
Wat ik vandaag – nogmaals – heb geleerd? Dat peuters absoluut onvoorspelbaar zijn als het op eten aankomt. Maar als er één ding is waar je bij Stan altijd mee scoort, dan is het knijpfruit. Bestaat er een abonnement op die dingen?”
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.
Kinderen slepen hun knuffel overal mee naartoe. Ze slapen met hun lievelingsbeer en troosten zich ermee bij verdriet. Maar wist je dat sommige ouders de knuffels van hun kind regelmatig opbergen in de vriezer? De reden is verrassend.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.