Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.
Lees verder onder de advertentie
Vajèn is moeder van Ties en deelt met ons het dagmenu van haar 3-jarige peuter.
Je zou kunnen zeggen dat het eten met peuter Ties een soort roulette is. Soms wint hij, soms wint Vajèn, maar meestal draait de bal net niet haar kant op. Vandaag neemt ze je mee in haar dagverslag: wat ging er wél in en wat absoluut niet. Spoiler: het kwam goed, maar niet zonder slag of stoot.
07.00 – Ontbijt: beschuitje met aardbeienjam
“Het begon veelbelovend. Ties zat in zijn kinderstoel met zijn ‘grote jongensbeker’ vol melk. Op zijn bord een sneetje brood met pindakaas. ‘Wil je een boterham?’ vroeg ik met mijn meest enthousiaste stem. Ties schudde zijn hoofd en duwde het bord van zich af. Oké, plan B: een beschuitje met aardbeienjam. Dat werd ontvangen met een beetje meer enthousiasme, en na flink wat aandringen verdwenen er zowaar een paar kruimels in zijn mond.
Lees verder onder de advertentie
09.30 – Ochtendtussendoortje: fruitfiasko
Rond tienen probeerde ik de klassieker: een stuk banaan. Fout. Mijn peuter gruwelt van banaan. Ik weet het, maar probeer het toch steeds opnieuw. Wie weet lust-ie het vandaag wel? Maar nee. Dan maar een stukje appel. Hij likte eraan en legde het terug op het bord. Druiven bleken het enige acceptabele fruit, maar slechts drie stuks. De rest werd vakkundig geplet op zijn kinderstoel.
12.00 – Lunch: droge cracker met een paar stukjes kaas
Met een frisse start probeerde ik bij de lunch creatief te zijn. Wraps met roomkaas en een beetje geraspte wortel. Hij nam één hap, verklaarde het ‘vies’ en gebruikte de wrap vervolgens als vliegtuig. De wortel? Die ging rechtstreeks naar de vloer. Uiteindelijk at hij een droge cracker en een paar stukjes kaas. Het was niet veel, maar hé, hij had iets gegeten. De drinkbeker met water werd overigens enthousiast omgekieperd.
Lees verder onder de advertentie
15.00 – Middagtussendoortje: (weer) een droge cracker met rozijntjes en lauwe thee
Na een stevige wandeling (vooral voor mijn eigen gemoedsrust) probeerde ik mijn peuter blij te maken met een smoothie van avocado, banaan, een vleugje honing en melk. Een Instagramwaardige creatie, al zeg ik het zelf. Ties nam één slok en keek alsof ik hem vergiftigde. ‘Nee mama, bah!’ Uiteindelijk eindigde hij met een cracker zonder iets erop, wat rozijntjes en een beker lauwe thee. Zijn enthousiasme daarvoor maakte gelukkig veel goed.
18.30 – Avondeten: macaroni met tomatensaus (verstopte courgette) en gehaktballetjes
En toen, na een dag vol halve pogingen en droge crackers, was daar het avondeten. Macaroni met tomatensaus en gehaktballetjes. Simpel, maar blijkbaar precies wat Ties nodig had. Hij keek naar zijn bord, prikte een gehaktbal aan zijn vork en nam een hap. ‘Mmm, mama’, zei hij tussen twee happen door. Mijn hart smolt.
Lees verder onder de advertentie
Voor ik het wist, was zijn bord bijna leeg. Hij at zelfs een paar stukjes courgette die in de saus verstopt zaten. Dat moment had ik graag willen vastleggen. Ik complimenteerde hem enthousiast en hij keek trots. Een toetje ging er niet meer in, maar ik was allang blij dat hij zijn avondeten – zonder morren – op had gegeten.
Conclusie van de dag
Het blijft altijd een uitdaging, dat eten met Ties. Soms raak ik bezorgd om zijn eetgedrag en vraag ik mij af of Ties niet gewoon leeft op lucht, maar uiteindelijk lukt het meestal toch om iets naar binnen te krijgen. Vandaag gaf hij me een beetje hoop. En morgen? In ieder geval geen banaan. Ik gok dat het weer iets wordt met gehaktballetjes.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.