Wie zonder plan gaat shoppen voor een kinderwagen, ziet al snel door de wagens het bos niet meer. Het aanbod is overweldigend en de verkopers gretig en bewapend met targets. Als je voor het eerst moeder wordt, weet je daarnaast uit ervaring nog niet wat voor jou wel – en juist niet lekker werkt. Een goede voorbereiding is daarom het halve werk.
Lees verder onder de advertentie
Laat je niet overrompelen: dit zijn de dingen waar je op moet letten bij de aankoop van een kinderwagen.
1. Doe je research
Kijk online al wat rond naar kinderwagens in verschillende prijsklassen. Lees wat reviews en bekijk video’s zodat je niet helemaal blanco de winkel in stapt. Stel nu het liefst ook alvast een budget vast.
kán, maar is niet ideaal. Het is namelijk fijn om verschillende modellen te proberen. Een winkel met een groot aanbod is daarom handig. Zo kun je meteen met wat verschillende wagens meters maken om te voelen of zo’n wagen bij je past. Sommige zaken hebben zelfs een parcours waar je overheen kunt manoeuvreren. Dat voelt misschien een beetje knullig, maar is enorm handig. Leg voor de proefrit ook alvast wat ballast in de wagen, zodat je de praktijksituatie zoveel mogelijk nabootst.
Ga je voor een 3-in-1 kinderwagen? Probeer dan in de winkel alledrie de opties uit. Dus naast de wagen test je ook de reiswieg en het autozitje. Gaat het in- en uitklappen soepel? Sluit de gesp van het gordeltje makkelijk?
Lees verder onder de advertentie
3. Controleer de maat
Niets zo vervelend als een kinderwagen hebben die achteraf te groot, te smal of te laag blijkt. Stel daarom in de winkel de lengtes meteen af op jouw formaat en dat van je (eventuele) partner af. Als jij en je partner een soort mini en maxi zijn, is het wel zo fijn dat dat verstellen eenvoudig gaat.
Bij een 3-in-1 kinderwagen kun je in sommige gevallen ook de hoogte van de reiswieg en het zitje verstellen. Check ook of de breedte van de kinderwagen fijn werkt door te voelen of je niet steeds tegen de wielen van de wagen schopt.
Lees verder onder de advertentie
4. Klap de wagen in en uit
Ook onderdeel van de proefrit: de wagen in- en uitklappen. Dat kan op drie manieren: als een harmonica, een paraplu of een schaar. Nóg makkelijker zijn de wagens die je met een druk op de knop in- en uit elkaar vouwt. Met een demonstratiewagen die al veel is getest, zou dat soepel moeten gaan.
Een veilige kinderwagen is voorzien van een mechanisme dat voorkomt dat-ie zomaar in elkaar klapt. Controleer ook of de wagen ingeklapt zelfstandig blijft staan, zodat je daar geen omkijken naar hebt.
Lees verder onder de advertentie
5. Even tillen
Ook al woon je gelijkvloers: in de praktijk zal je de wagen veelvuldig moeten optillen. Probeer in de winkel alvast even hoe zwaar dat is en houd daarbij rekening met het gewicht van een kind en eventuele boodschappen.
Lees verder onder de advertentie
6. Rempower
Het is belangrijk dat met een rem minimaal twee wielen tegelijk geblokkeerd worden. Kijk ook of de rem goed blokkeert wanneer je met de wagen op een helling staat. Ben je een fervent hakken- of slipperdrager? Kijk dan of je ook daarmee de rem makkelijk kunt gebruiken.
7. In de kofferbak
Het is echt niet gek om in de winkel te vragen of je de kinderwagen even in de kofferbak mag leggen. Hoe ver moet je daarvoor de wagen inklappen, welke onderdelen moet je verwijderen, zitten er geen richels in de kofferbak in de weg en hoe snel is de kinderwagen daarna weer gebruiksklaar?
8. Denk na over accessoires
Een kinderwagen kun je vaak eindeloos customizen. Onderzoek daarom eerst welke accessoires bij de prijs inbegrepen zijn. Wees ook kritisch over welke accessoires je écht nodig hebt en welke je kunt missen. De meestgebruikte accessoires zijn een reiswieg, luiertas, voetenzak, parasol en regenhoes.
Een kinderwagen kost een flinke smak geld. Voor een 3-in-1 kinderwagen met accessoires zit je al snel boven de duizend euro. Omdat zo’n kinderwagen relatief kort in je leven is, kan een tweedehandsje een hele goede optie zijn. Het aanbod op Marktplaats is enorm. Ook hier geldt: koop niet blind een kinderwagen. Een paar tips voor de aanschaf van een tweedehands kinderwagen:
Ga naar de verkoper en neem eventueel een partner mee om de wagen uit te proberen.
Informeer welke accessoires er bij geleverd worden en controleer ter plekke of je die ook allemaal meekrijgt. Check of je ontbrekende onderdelen apart kunt aanschaffen.
Monteer de adapters voor het reisstoeltje en monteer die in de auto.
Vouw de wagen in- en uit, verstel de duwstang en handvatten en kijk hoe makkelijk of stroef dit gaat.
Probeer ook alle meegeleverde accessoires uit.
Controleer de wagen op gebruikerssporen. Hoe staat het met deuken, scheuren, barsten en afgebladderde coatings? Hoe soepel lopen de wielen? Is de boodschappenmand nog in tact en werken de remmen ook goed op een helling?
Kortom: het is even een zoektocht, maar reken maar dat een goede kinderwagen je bakken plezier oplevert.
Er bestaan tig modellen, maar een kinderwagen moet vooral stevig en makkelijk te gebruiken zijn. Wij zochten een paar modellen voor je uit die aan de belangrijkste eisen voldoen en er ook nog eens stylish uitzien.Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbriefBron: Consumentenbod
Het kinderboek De mooiste vis van de zee is een klassieker die al tientallen jaren in menig kinderkamer te vinden is. Volgens psycholoog Caroline Middelsdorf geeft dit ogenschijnlijk onschuldige verhaal echter een minder gezonde boodschap mee aan kinderen. Op Instagram deelt ze haar gedachte hierachter.
In de wintermaanden kan de temperatuur ’s nachts flink dalen. Maar hoe weet je of je kindje het écht niet te koud heeft in bed? Twee kinderslaapcoaches delen belangrijke signalen waaraan je kunt zien dat het misschien tijd is voor een extra laagje of een warme slaapzak.
Bertrie Wierenga en Dorian Bindels zijn onlangs ouders geworden van een dochter en zitten samen op een knalroze wolk. De kersverse papa is apetrots op zijn prachtige gezin en gaat op dit moment ‘zwevend door het leven’.
Voetbalster Lieke Martens en haar man Benjamin van Leer verwachten binnenkort hun eerste kindje. In een item van het Franse Lou onthult de voormalig Oranje-international het geslacht van de baby.
Kinderen die in het Engels tot 20 tellen, maar geen bal kunnen vangen of blokken stapelen – het klinkt grappig, maar experts maken zich zorgen. De schermtijd van jonge kinderen schiet omhoog, en dat laat z’n sporen na.
Elke moeder weet: zodra het stil is, moet je heel rap bij je kinderen gaan kijken, want dan gebeurt er van alles waar jij niet blij van wordt. Dat wist Claudia ergens ook heus wel, maar toch lag ze te lekker op de bank. Dat heeft ze geweten.