Mijn man en ik hebben net een zoontje gekregen. Mijn oma, zijn overgrootmoeder, is pas tachtig en nog kerngezond. Hebben jullie een idee hoe mijn kind haar straks kan noemen?
Lees verder onder de advertentie
Els en Do: Dit is een ouderwets probleem. Nu mensen pas laat kinderen krijgen zijn veel overgrootouders al gaan hemelen. Maar in vorige generaties had je ze nog volop. Do’s oma was ook overgrootmoeder toen ze stierf. Haar achterkleinkinderen noemden haar ‘superbomma’. Do’s dochter heeft daar een klein trauma aan overgehouden. Toen ze in groep vier zat vertelde ze trots in de kring dat ze een superbomma had. Waarop de juf keihard in lachen uitbarstte. Ze zag de oma-variant van Superman voor zich.
Lees verder onder de advertentie
‘Omama’
Mevrouw Huppers (95), Do’s buurvrouw die negen kinderen heeft, is overgrootmoeder van vijftien kinderen. Het zal haar worst wezen hoe haar achterkleinkinderen haar noemen, maar dat is haar karakter. Ze wordt ‘omama’ genoemd. Die vinden wij heel leuk.
Natuurlijk kunt u ook kiezen voor troetelnaampjes die de lading misschien niet dekken, maar toch onderscheidend zijn. In ons netwerk kennen wij een ‘overoma koekje’, een overgrootmoeder die haar achterkleinkinderen goede koekjes presenteert.
Lees verder onder de advertentie
Voor kinderen maakt het uiteindelijk geen snars uit. Zij koersen op gezelligheid, en als de overgrootmoeder die weet te bieden, kan ze wat hen betreft Pietje Puk heten.
De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.