De schoonmoeder van Nancy (35) koopt met gemak een voor een godsvermogen cadeaus voor de verjaardag van haar kleinkinderen. ‘Zij moet altijd het mooiste en duurste geven. Als we haar erop aanspreken begint ze jammerlijk te klagen.’ Tsja, wat doe je dan?
Lees verder onder de advertentie
Nancy (35): “Met buikpijn zie ik de vierde verjaardag van onze dochter Linn tegemoet. Ik weet nu al dat mijn schoonmoeder volledig zal doorslaan en Linn overlaadt met cadeaus. Hoe goed bedoeld ook, ik baal daarvan. Niet alleen vinden mijn man Stef en ik dat je kinderen niet materieel moeten verwennen en willen we onze dochter de waarde van geld bijbrengen, het is ook gênant tegenover mijn ouders. Die zijn lang niet zo vermogend als mijn schoonmoeder en komen straks met een door mij voorgesteld klein doosje lego aanzetten.
Lees verder onder de advertentie
Maar mijn schoonmoeder gaat voorbij aan welk verlanglijstje dan ook, koopt voor een godsvermogen de hele Baby Born-familie op en rust niet voordat ze zeker tien grote dozen bij zich heeft. Vaste prik. Sinds Linns komst is elke verjaardag, elk kerst- of sinterklaasfeest aanleiding voor haar om los te gaan met cadeaus. Ze ‘wint’ het van iedereen. Zij moet altijd het mooiste en duurste geven.
Overtreffende trap
Eigenlijk begon dat al tijdens mijn zwangerschap. Mijn ouders schonken ons een luxe babyfoon met camera. Toen mijn schoonmoeder dat hoorde, wilde ze dat per se overtreffen. Ze stond erop de kinderwagen te geven, plus de Maxi-Cosi. Op zich lief, maar ik vond het veel te gek en onaardig naar mijn ouders toe. Omdat Stef en ik geen zin hadden in bonje, hebben we dat toen toegelaten. Maar het werd het startsein voor een jarenlange opboksshow. Na de geboorte van Linn kwamen mijn ouders met een schattig jurkje en een beertje. Mijn schoonmoeder gaf triomfantelijk een geboortemand vol pakjes plus een monsterlijk grote beer.
Lees verder onder de advertentie
Nu ben ik ruim zeven maanden zwanger van onze tweede, een zoon. Mijn schoonmoeder riep na de geslachtsecho direct dat ze ons weer een kinderwagen gaf. Ze vond de oude, met roze kap, niks voor een jongen. Daar heeft ze natuurlijk gelijk in, maar nieuwe bekleding had ook gekund. Voor ik het wist werd er een nieuwe bezorgd. Wederom heel gul, maar het voelde toch alsof ik ’m door mijn strot kreeg geduwd. Ze heeft niet eens gevráágd of we grijs met zwart als kleurschakering mooi vonden.
Verwennen
Niet alleen met cadeaus, ook met aandacht is ze extreem. Zowel mijn moeder als schoonmoeder passen allebei een dag op Linn. Diep in mijn hart zou ik Linn liever een dag extra naar de crèche brengen dan dat mijn schoonmoeder oppast. Op maandag, als mijn moeder bij ons komt, verloopt de dag precies zoals wij graag zien, met onze regels. Is mijn schoonmoeder er, dan voedt ze Linn naar eigen goeddunken op. Zij vindt het ‘zielig’ dat Linn water of thee moet drinken van ons en geeft haar onbeperkt sapjes, broodjes chocopasta en snoep. Natuurlijk mogen oma’s verwennen en mag Linn van ons best eens een spekkie, maar dit zijn pure suikerbommen.
Lees verder onder de advertentie
Was het mijn eigen moeder, dan had ik haar kunnen aanspreken dat het echt niet de bedoeling is dat onze dochter drie boterhammen met zoet eet. Andersom ligt het allemaal erg gevoelig. Mijn schoonvader is vijf jaar geleden overleden. Sindsdien staat mijn schoonmoeder er alleen voor. Wanneer het haar uitkomt buit ze dat volkomen uit. Als we voorzichtig zeggen dat twintig kerstcadeaus best overdreven is voor een peuter, begint ze jammerlijk te klagen: ‘Laat me toch mijn kleindochter verwennen, ze is het enige geluk dat ik nog heb!’ Mijn man is vatbaar voor dat soort krokodillentranen.
Eenzaamheidskaart
Als ik mopper over zijn moeder geeft Stef mij gelijk, maar vergoelijkt hij haar gedrag vanwege het gemis om zijn vader. Hij is blij dat ze gelukkig wordt van haar kleinkind.
Op mij komt het claimerig over. De laatste tijd wil ze ook dat Linn elke maand een weekend komt logeren. Onder het mom van ‘dan hebben jullie qualitytime samen’. Dat is voor een keer heerlijk, maar ik wil zelf ook tijd met mijn gezin doorbrengen. Alleen, zodra ik dat zeg speelt zij die eenzaamheidskaart. ‘Jullie hebben elkaar, ik niemand.’ Uit medelijden zegt Stef dan een logeerpartij toe, geheel tegen mijn wens. Het klinkt hard, maar ons kind is geen medicijn tegen liefdesverdriet.
Lees verder onder de advertentie
Ik heb werkelijk geen idee hoe ik het drammerige gedrag van mijn schoonmoeder kan veranderen zonder te kwetsen en op tenen te trappen. Ik hoop dat als onze zoon straks geboren is, ze wat indamt. Twee kleinkinderen overladen met cadeaus wordt een kostbare grap. Maar ik vrees het ergste.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (6) en Lilou (3). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.Kind beschermenSoms voel ik mij echt […]
Dat het ouderschap uitdagend is hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: Nicole (30) vindt het belangrijk om bewust te consumeren, […]
Actrice en influencer Gaby Blaaser vertelt in de nieuwste aflevering van 30 Minuten Rauw over het ziekteproces van haar moeder, die in het voorjaar van 2024 overleed aan vulvakanker. Met radio-dj Ruud de Wild praat ze over de stilte en schaamte rondom de ziekte en de noodzaak van zelfonderzoek.
Het wordt al een tijdje geroepen, maar nu lijkt het toch echt te gaan gebeuren: (bijna) gratis kinderopvang voor werkende ouders. Dat maakte het kabinet gisteren bekend.
Puberzoons, je kunt er vaak een boek over schrijven. Wat ze hebben uitgehaald hoor je natuurlijk pas achteraf. Of helemaal niet. Of midden in de nacht, zoals Paula. Die stond opeen op de spoedeisende hulp.