De één brengt z’n kind rond zeven uur naar bed, de ander laat ‘m langer opblijven. Moeder en blogger Isabelle Simard houdt voor haar zoon een strikt schema aan. En dat levert haar aardig wat kritiek op.
Lees verder onder de advertentie
‘Een vast slaapritme is goed voor de gezondheid van mijn zoon’, schrijft ze op haar blog.
Lees verder onder de advertentie
Verbaasd
‘Ik krijg regelmatig opmerkingen van familie en vrienden over de slaaptijden van mijn zoon’, vertelt Isabelle. ‘Als ik hem niet meeneem naar een feestje, begrijpen mensen dat niet. ‘Neem hem gewoon mee’, zeggen ze dan, ‘hij slaapt toch gewoon op het feestje of in de auto?’ Maar als ik dan vertel dat hij vaste bedtijden heeft en nog nooit in de auto heeft geslapen – of in een ander huis – kijken ze me verbaasd aan.’
Isabelle houdt een strikt schema aan. ‘Hij wordt binnenkort twee jaar en gaat elke dag om zeven uur bed naar. Soms, als hij zich niet goed voelt of een slechte dag heeft gehad, zelfs eerder. Maar nooit later.’ Dat iedereen een mening heeft over hoelang en waar haar zoon moet kunnen slapen, zit haar niet lekker. ‘In de afgelopen twee jaar heb ik veel mensen horen zeggen dat ik een strikte routine heb en dat het ‘goed voor mijn zoon zou zijn om dat eens los te laten.’ Onzin. Ik bepaal zelf wel hoeveel slaap mijn kind nodig heeft en krijgt. Hij heeft een vast schema, want dat is goed voor zijn gezondheid. Het zorgt voor geruststelling, een veilig gevoel en hij weet zo precies wanneer hij naar bed moet.’
Lees verder onder de advertentie
‘Stopt vanzelf’
Iedereen die ook vaste bedtijden voor zijn kinderen aanhoudt, moedigt Isabelle aan omdat te blijven doen. ‘Voel je niet slecht door de kritiek van anderen. Een duidelijk schema opstellen is het beste wat je voor je kind kunt doen. Op een dag, als je kind oud genoeg is, zal hij vanzelf breken met die routine.’
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.