Wie heeft het ‘t zwaarste: de thuisblijfmoeder, single moeder of de getrouwde, werkende vrouw? De Amerikaanse moeder Eden heeft het antwoord, want zij is het alle drie geweest.
Lees verder onder de advertentie
Eden Strong vertelt in haar Babble-column hoe ze het moederschap begon als getrouwde thuisblijfmoeder: ‘Het isoleerde me. Mijn eigen identiteit glipte weg, ik was alleen nog maar moeder en huisvrouw. Ik benijdde mijn man en andere, werkende, moeders die elke dag naar hun baan gingen. De dagen waren monotoon en ik had nooit een dagje vrij. Ik was uitgeput door het leven als thuisblijfmoeder.’
Lees verder onder de advertentie
Schuldgevoel
Toen haar dochter 3 jaar en haar zoon 7 maanden oud was, werd Eden plots single moeder nadat haar man haar verliet: ‘Opeens moest ik voor mijn kinderen, het huis en de financiën zorgen. Het is eng om de enige persoon te zijn op wie je kunt rekenen, en alle anderen rekenen op jou. Zelfs de baan die ik als thuisblijfmoeder zo graag wilde, maakte dat ik me schuldig voelde omdat het werk de tijd opslokte die ik met mijn kinderen wilde doorbrengen. Het is moeilijk om alles ineen te moeten zijn. Ik was nóg meer uitgeput door het single moederschap.’
Eden dacht dat ze het beste van twee werelden zou hebben toen ze hertrouwde: ze zou een getrouwde moeder mét carrière zijn. Dat viel tegen: ‘Het kost ontzettend veel tijd om een werknemer, moeder en nu ook echtgenote te zijn. Het is uitputtend om een getrouwde, werkende moeder te zijn.’ Ze eindigt met de woorden: ‘Als ik iets van alles heb geleerd, is dat ‘mama’ genoemd worden het beste in het leven is. Hoe moeilijk we het ook hebben, het belangrijkste is om te onthouden dat we allemaal gezegend zijn. We mogen moeder zijn, ongeacht welke andere titel we ook nog dragen.’
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
De opmerking: “Wat ben jij volwassen voor je leeftijd”, klinkt als een onschuldig compliment, bedoeld om een kind te prijzen voor zijn gedrag, verantwoordelijkheidsgevoel of empathie. Maar volgens deze therapeuten kun je die zin beter niet meer zeggen tegen je kind.