En dan ineens wil je kind niet meer dat je meefietst naar school. Sta je dan, in je badjas voor het raam te zwaaien. Eén troost: je bent niet de enige die er moeite mee heeft – deze moeders net zo goed.
Lees verder onder de advertentie
Daarom een paar handige (en misschien wat minder handige, maar wel rustgevende) tips.
Sylvana, moeder van Isabeau (9) en Joost (5): “Iedereen verklaarde me voor gek toen ik Isabeau al op haar zevende alleen naar school liet fietsen, maar mevrouw schreeuwde alles bij elkaar zodra ik ook maar één stap buiten de deur zette om m’n fiets te pakken. Ze vond het niet ‘stoer’ meer, en ja wat moet je dan.
Lees verder onder de advertentie
We hadden er op het moment suprême al twee weken intensief oefenen opzitten en toch was ik doodzenuwachtig – alsof je je kind zomaar de grote boze wereld instuurt. Ik zag het natuurlijk al compleet misgaan, dus op het moment ze de poort uit fietste, ben ik, heel hysterisch, de auto ingesprongen. Als een gek stond ik op elk kruispunt te kijken of alles goed ging. En wat bleek? Ze stak netjes haar hand uit bij een bocht, hield verder beide handen prima aan het stuur en wachtte bij alle stoplichten. Zat ik dan, als een overbezorgde moeder in m’n pyjama achter het stuur… Ik ben rustig teruggereden en wist: bij mijn zoon word ik niet meer zó panisch.”
Joslynn, moeder van Belle (10): “Als het aan m’n dochter lag, had ik op haar achttiende nóg meegefietst naar school, maar ik vond het wel mooi geweest. Netflix aan, benen omhoog en even bijkomen van de ochtendspits met een goede bak koffie – ik keek er al helemaal naar uit. En zij ook, bleek achteraf, want ze had samen met vriendinnen afgesproken ‘bij de lantarenpaal op de hoek’. Allemaal op oma-fiets in meisjesformaat. Heb haar er na afloop wel nog even op gewezen dat ze niet met vier man naast elkaar mogen rijden, maar ook dat bleek niet meer nodig. ‘Jaa-há, mam, dat weet ik toch!’ Dus ik zeg: lekker loslaten en genieten van je ontspannen ochtend.
Lees verder onder de advertentie
Elle, moeder van Tim (9): “Tim zou vanaf de eerste dag van het nieuwe schooljaar alleen naar school fietsen en ik was er al sinds de zomervakantie druk mee: is die weg niet doodeng? Moet z’n fiets nog gecheckt worden? Doen z’n lichten het? Is-ie van alle verkeersregels op de hoogte? Samen met z’n vader had hij in de vakantie de route een stuk of zes keer gefietst (hij kende nog net de straatnamen niet uit z’n hoofd) dus eigenlijk kon het niet fout gaan. En toch heb ik, gehaaid als ik ben, de dag dat hij alleen wegging z’n broodtrommel niet in z’n tas gestopt. Zo kon ik zonder dat het op zou vallen toch nog een keer met ‘m meefietsen. Op tien meter afstand, dat wel.
Lieve (41), moeder van Jada (13) en Stan (10): “Tranen met tuiten huilde ik, de eerste dag dat mijn oudste zoon (nu 13) naar de basisschool ging. Hij keek er al meer dan een halfjaar naar uit, ík vroeg me vooral af hoe dat dan moest, die grote kleine man zonder mama, op die Grote Boze School. Het ging natuurlijk helemaal prima, en hij miste me geen seconde. Wist de weg naar school ook feilloos te vinden (want één straat bij ons huis vandaan), dus onzin dat ik hem weer kwam halen, vond hij. Na een week fietste hij er zelf heen, op zijn twaalf inch Bobo-fiets – met mij in zijn kielzog, uiteraard. Met jongste zoon (nu 10) ging het zo mogelijk nog makkelijker. Die had de kunst afgekeken van zijn grote broer, en vond zichzelf als sinds zijn derde één van de ‘grote jongens’. Tegenwoordig kijk ik hem niet eens meer na, als hij ’s ochtends de deur uit fietst, inmiddels naar groep acht. Grote rugzak op zijn rug, zijn voeten net bij de trappers. Dan negeer ik de gedachte dat hij volgend jaar al naar de middelbare school gaat, en droom nog heel even over die Bobo-fiets.”
Lees verder onder de advertentie
Veilig Verkeer Nederland en Interpolis roepen ouders op hun kinderen goed te begeleiden voordat ze alleen aan het verkeer deelnemen. Niet zo gek ook, want uit onderzoek blijkt dat rond de start van het nieuwe schooljaar het aantal verkeersongevallen met kinderen een behoorlijke piek kent. Hun tip: laat de auto een paar dagen staan, neem de route samen door én oefen thuis met WegWijsVR – een app die kinderen in alle veiligheid, bijvoorbeeld thuis op de bank, leert omgaan met onverwachte situaties. Patty Jansen, onderzoeker bij Interpolis: ‘WegWijsVR bootst de route van huis naar school na. Kinderen moeten in een virtuele omgeving verschillende verkeershandelingen uitvoeren en verbeteren, zoals naar links en rechts kijken voordat ze oversteken, op de verkeerslichten en -borden letten, enzovoorts.’
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]