Moedermelk wordt ook wel het vloeibare goud genoemd. Het is dan ook fijn als de melkproductie vlot op gang komt. Maar sommige moeders krijgen te maken met overproductie, zo ook de 37-jarige Danique. Ze vond een bijzondere oplossing voor haar grote voorraad gekolfde moedermelk.
Lees verder onder de advertentie
“Toen ik net moeder werd, had ik nooit kunnen bedenken dat ik uiteindelijk niet alleen voor mijn eigen baby, maar ook voor andere kleintjes zou zorgen. Toch was dat precies wat er gebeurde toen bleek dat ik een gigantische melkproductie had.
Lees verder onder de advertentie
Meer dan genoeg melk
We gaan even terug in de tijd: het is een paar dagen na de bevalling. Terwijl ik net een beetje bij kwam van de chaos van de eerste dagen, viel het mij (en de kraamzorg) op dat ik meer dan genoeg melk produceerde. Het voelde als een bizarre combinatie van trots en lichte paniek, want waar ging ik in hemelsnaam met al die melk doen? Onze diepvries zat binnen no-time vol met met flesjes en zakjes. Juist door die overproductie voelde het niet helemaal oké om het allemaal te bewaren ‘voor het geval dat’. Wat kon ik er nou écht mee?
Lees verder onder de advertentie
Te vroeg geboren baby’s
De oplossing bleek mooier dan ik ooit had kunnen denken. Mijn pasgeboren zoontje en ik waren op een controle-afspraak in het ziekenhuis toen ik een verpleegkundige van de neonatologie passeerde. Ik ving een gesprek op over dat er altijd veel vraag is naar moedermelk voor te vroeg geboren kindjes op de afdeling. Baby’s die te vroeg geboren zijn en alle bescherming kunnen gebruiken, zeker van iets natuurlijks en voedzaams zoals moedermelk.
Ik dacht meteen: ‘Waarom niet?’ Het idee dat ik andere baby’s, die het extra moeilijk hadden, een beetje kon helpen door iets te geven dat ik in overvloed had, raakte me. Dus ik nam contact op met het ziekenhuis en de weken daarna droeg ik regelmatig zakjes gekolfde melk af. Elke keer als ik dat deed, voelde ik een soort verbondenheid met de moeders die op de afdeling zaten. Ik wist dat het hen net een beetje verlichting kon geven om te weten dat hun baby’s de extra ondersteuning kregen die ze nodig hadden.
Lees verder onder de advertentie
Kracht van moederschap
En ook al heb ik nooit geweten voor welke kleintjes precies mijn melk was, het gaf me toch het gevoel dat we, als moeders, een beetje voor elkaar zorgden. Dat ik in die moeilijke tijd niet alleen voor mijn eigen kindje iets bijzonders deed, maar ook voor een ander.
Het was een periode die ik nooit meer vergeet. Nu, een paar jaar later, kijk ik terug op die hectische eerste tijd met een warm hart. Het gaf me een nieuw inzicht in de kracht van moederschap: soms help je niet alleen je eigen kindje op weg, maar ook andere baby’s én moeders.”
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.