Babyfoto’s raden met blauw-roze cupcakes en alcoholvrije champagne op tafel: Marloes vindt het niet alleen overdreven, ze heeft er een bloedhekel aan.
Lees verder onder de advertentie
“Al tijdens mijn studententijd riep ik tegen mijn vriendinnen dat ze, mocht het ooit zover komen, geen babyshower voor me moesten organiseren. Dat semi-verrassende gedoe, die zelfgemaakte hapjes en verplicht leuk moeten doen met je schoonmoeder: ik zag de toegevoegde waarde gewoon niet. Een paar jaar later werd ik zwanger en hoewel één vriendin de groep toch zover probeerde te krijgen (en gelijk teruggefloten werd omdat de rest vreesde dat ik na het confettimoment woedend zou vertrekken – geen vreemde gedachte), werd er voor mij inderdaad niets georganiseerd.
Lees verder onder de advertentie
Diepe wrok
Gelukkig maar, want ik heb al veel babyshowers meegemaakt en die diepe wrok is altijd gebleven. Waarom? Naast cliché spelletjes als babyfoto’s en buikomvang raden is zo’n feest nooit spontaan. Elke gek heeft het door als-ie na zo’n dertig weken zwangerschap met een goedkope smoes naar een onbekend café (of nog erger: een veel te kleine woonkamer) wordt gelokt. Vervolgens doet je zwangere vriendin alsof ze van niets wist, zit je samen in een kringetje met op links die collega die alleen maar over zichzelf praat, en op rechts een tante van wie je de naam niet eens weet, maar ‘voor de vorm’ is uitgenodigd.
De zwangere pakt uren achter elkaar cadeaus uit en verschoont luiers gevuld met ontbijtkoek terwijl jij als gast niets anders kan doen dan toekijken. Tussendoor nip je van veel te zoete Jip & Janneke-champagne (terwijl je snakt naar een glas echte bubbels), eet je je misselijk aan de zoveelste choco-pop en dan gaat iedereen weer naar huis en zit je vriendin met alle troep. Plus een shitload aan babykleertjes waarvan ze weet dat het kind er al na een week is uitgegroeid.
Lees verder onder de advertentie
After-babyshower
Nee hoor, mijn vriendinnen kwamen tijdens mijn zwangerschap met een veel beter idee: de after-babyshower. Zonder baby, zonder jeugdfoto’s en zonder hysterische spellen, maar mét wijn.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.