Sommige moeders voeden hun kinderen misschien net iets anders op, maar zorgen wel dat alles op rolletjes loopt. “Ik ben gewoon een groot voorstander van een circulaire economie.”
Lees verder onder de advertentie
Bregtje (37), single moeder van twee zonen (9 en 5), heeft nog nooit iets nieuws gekocht voor haar kinderen.
Het begon uit noodzaak, vertelt ze. “Ik raakte zwanger van een onenightstand en had geen cent te makken. Mijn oudste zus gaf me al haar babyspullen, ik hoefde er niets bij te kopen. Natuurlijk kreeg ik ook nog dingen van mensen om me heen, toen mijn oudste was geboren. Zelfs de wasbare luiers waren cadeaus.”
Lees verder onder de advertentie
Circulaire economie
Het vervelende van baby’s en kleine kinderen is dat ze nooit lang doen met spullen, stelt Bregtje. “Kleding past een paar weken, hun ontwikkeling is hun speelgoed in een paar maanden voorbijgestreefd. Maar dat is mijn voordeel: ik ben thuis de jongste van vier kinderen, dus ik heb veel neefjes en nichtjes, en het gros van mijn vriendinnen had al kinderen toen ik ze kreeg. Ik hoefde alleen maar aan te nemen.”
Niet dat ze een profiteur is, benadrukt ze. “Ik ben gewoon een groot voorstander van een circulaire economie. Waarom zou ik speelgoed of kleding voor mijn jongens nieuw kopen als het bij mijn dierbaren ligt te verstoffen op zolder?” Op haar beurt geeft ze alles weer door aan anderen, in de meeste gevallen via kringloopwinkels. “De vader van mijn tweede zoon, van wie ik twee jaar geleden scheidde, vindt het vreselijk. Van hem krijgt mijn jongste merkkleding en rond de feestdagen alles uit de nieuwste speelgoedgids. Dus geef ik mijn oudste dat ook, maar wel via Marktplaats.”
Zelfs voor verjaardagen van anderen geeft Bregtje bij voorkeur tweedehandsspullen. “Bij vriendjes van mijn oudste is het makkelijk, die willen tegenwoordig het liefst geld. Maar jongens van vijf zijn met mijn cadeautjes dolgelukkig, want doordat ik ze tweedehands koop, zijn ze vaak behoorlijk royaal. Playstation-games bijvoorbeeld, of een step die ik handig scoorde via app- en Facebookgroepen. Al geef ik die laatste natuurlijk niet tijdens een willekeurig partijtje van een klasgenoot.”
Lees verder onder de advertentie
Hergebruik
Ook haar huis heeft ze ingericht met louter tweedehandsspullen. “Zelfs mijn laminaatvloer komt uit een huis van anderen. Ik geloof niet dat mijn kinderen er slechter van worden. Sterker nog: ik maak ze bewust van hoeveel anderen verspillen. Ik wil graag dat ze hun kleinkinderen ook nog zien opgroeien in een gezond klimaat. Hergebruik van spullen levert daar volgens mij een belangrijke bijdrage aan.”
Dit artikel stond eerder in Kek Mama.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.