Stephanie Sobotka laat zich commanderen door haar peuter, en daar heeft ze drie heel goede redenen voor.
Lees verder onder de advertentie
De peuter van Stephanie heeft nogal een bazige fase. “Jij moet daar zitten, mama”, beval hij haar onlangs, voordat ze aan tafel gingen. Stephanie glimlachte en deed braaf wat haar gevraagd werd. Niks mis met zijn gedrag, toch? Tot ze het voorval aan een medemoeder vertelde, die stukken minder begripvol was, schrijft ze op ScaryMommy. “Wat?”, reageerde de moeder, “laat jij je commanderen door je péuter?”
Lees verder onder de advertentie
‘Ja, inderdaad’, aldus Stephanie. En wel hierom:
Het geeft hem zelfvertrouwen. Want dat hij orders uitdeelt, betekent niet dat hij dat al heeft, denkt Stephanie. ‘Hij benoemt gewoon wat hij wil en ziet, en laat zich nog niet belemmeren door eventuele reacties als “nee” en “zo werkt het niet”. Ik wil hem nog niet confronteren met de realiteit. Dat mensen niet altijd luisteren. Elke keer dat ik dat zijn orders volg, zie ik zijn zelfvertrouwen groeien. Pick your battles. Wil hij me op een bepaalde plek aan tafel hebben, op zijn regenlaarzen naar de crèche en met het kinderboodschappenwagentje door de supermarkt, terwijl ik eigenlijk alleen maar postzegels nodig heb? Prima. Zo lang hij maar niet met een schaar wil rennen.’
Zo leert hij manieren. (En een hoop andere dingen.) ‘Want als een order een keer niet het door hem gewenste effect heeft, leert hij hoe je netjes nee kunt zeggen. En door zijn bevelen op te volgen, ziet hij ook hoe je in sommige situaties kunt gehoorzamen. Wanneer hij zich onbeschoft gedraagt, of op een andere manier ongepast, vertel ik hem dat óók. En: hij leert in elk geval alvast “alsjeblieft” en “dankjewel” te zeggen, wanneer hij iets vraagt.’
Het hoort bij zijn leeftijd.Peuters zijn zich nu eenmaal nog niet bewust van sociaal wenselijk gedrag. ‘Ze weten wél wat het betekent als mensen naar je luisteren. Hoe ze om iets kunnen vragen, ook al weten ze nog lang niet altijd wat daarvoor de juiste de toon is. Door zelf het juiste gedrag te tonen en te spiegelen, leer ik hem wat gewenst gedrag is.’ Zelfs al wordt Stephanie er ondertussen soms krankjorem van en zou ze weleens veel primitiever willen reageren op zijn peuterbuien.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.