Zoals zoveel ouders, zit blogger Lisa Wyckoff veel te vaak op haar smartphone. Haar schermtijd is volgens haar telefoon gemiddeld 2 uur en 27 minuten per dag. Dat moet anders, vindt ze. Maar hoe?
Lees verder onder de advertentie
2000 berichtjes
‘Bijna 2,5 uur. Zo lang concentreer ik me per dag op mijn telefoon. De tijd tussen mijn thuiskomst van werk en het naar bed brengen van mijn kinderen is zo’n 5 uur. De helft daarvan zit ik dus op dat ding’, schrijft Lisa op haar blog.
Lees verder onder de advertentie
Ze schrok ervan toen ze die getallen op haar telefoon zag, maar haar dochter maakt het nog bonter. Die ontvangt dagelijks meer dan 2000 berichten op haar telefoon. ‘Ze is een tiener, haar leven is op sociale media’, zegt Lisa. ‘Dus ik neem haar niets kwalijk. Maar door haar overmatige telefoongebruik, ging ik bij mezelf te rade. Als ik niet zoveel op mijn telefoon zit, zou zij dat dan ook minder doen?’
Het is een poging waard, maar Lisa weet nog meer hulpmiddelen om het telefoongebruik te verminderen. ‘In de New York Times las ik een artikel met een aantal manieren om te ‘genezen’ van je telefoonverslaving. De eerste: word je bewust van je telefoongewoonte. Vraag je af waarom je ‘m oppakt en laad ‘m niet op in je slaapkamer. Koop gewoon een klok als wekker’, zegt ze. ‘Volgens onderzoek zouden mensen gelukkiger zin als ze hun telefoons niet opladen in hun slaapkamer.’
Lees verder onder de advertentie
Een andere tip volgens het artikel: bewaar alleen apps die je vrolijk maken. ‘En zoek activiteiten die je telefoongebruik vervangen, zoals sporten of een nieuwe hobby, en probeer eens 24 uur zonder elektronica te leven’, zegt Lisa.
‘Het mag je niet beheersen’
Lisa weet dat de huidige technologie nooit zal verdwijnen. ‘Het is onderdeel van ons leven geworden. Maar we moeten een manier vinden om telefoons en andere apparaten te gebruiken zonder dat ze ons leven beheersen. Dus ik ga alle zojuist genoemde punten aan mijn gezin voorstellen en hoop dat iedereen net als ik een poging wil wagen. Al moet dat gesprek wel even wachten, want mijn man zit nu in een Game of Thrones-marathon…’
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.