Edith Elshof-Stevens (44) is getrouwd met Benno (48) en moeder van drie kinderen: Amy (13), Bailey (10) en Vinnie (8). Ze maakt kleurrijke schilderijen met spuitbussen.
Lees verder onder de advertentie
“Heel Nederland ging voorafgaand aan iedere lockdown nog snel naar de kapper of een restaurant. Ik zocht het museum op: in stilte rondstruinen, de kunst als een spons in me opnemen. Na zo’n bezoek kom ik als herboren thuis. Ontspannen en vol inspiratie voor mijn eigen werk.
Het mooie van kunst is dat het je nieuwe inzichten kan geven. Toen de kinderen nog klein waren en ik niet lekker in mijn vel zat, herinnerde een schilderij met veel water me aan vroeger. Mijn ouders hadden een boot en op het water vielen al mijn onzekerheden van me af. Door dat schilderij viel het kwartje: ik moet het water weer opzoeken. Ik kocht een sup en vond de rust die ik nodig had.
Lees verder onder de advertentie
Kunst en creativiteit
Die ontspannende werking van kunst en creativiteit zie ik ook terug bij mijn kinderen. Bailey is hoogbegaafd, prikkels komen bij hem extra binnen. Door uren met lego te bouwen verwerkt hij wat hij heeft meegemaakt. Zijn bouwwerken lijken vaak op iets wat hij in een museum heeft gezien. We hebben een museumkaart – wat wil je, met zo’n moeder – dus aan inspiratie geen gebrek.
Ook bij mijn eigen werk zijn de kinderen heel betrokken. Twee schilderijen zijn uitgebracht op truien en die draagt Amy trots naar school. Al kan ze ook kritisch zijn, hoor. ‘Dit werk vind ik niks, het is niet sprekend genoeg’, zei ze laatst – dat kunstenaarstaaltje zit er automatisch in.
Schilderen was altijd een hobby, naast mijn werk als accountmanager. Tot ik zeven jaar geleden niet meer gelukkig was met die baan en steeds meer mensen mijn schilderijen prezen. Misschien moet ik er meer mee doen, dacht ik. In diezelfde periode danste Amy op het lied Hallo wereld van Kinderen voor Kinderen, over eigen keuzes maken en de wereld die aan je voeten ligt. Een eyeopener voor mij: hoe kan ik mijn kinderen steunen in hun toekomstdromen als ik zelf bij mijn veilige, vaste baan blijf? Daarop besloot ik vol voor het kunstenaarschap te gaan. Zou het een flop worden, dan had ik het in ieder geval geprobeerd.
“Een eyeopener: hoe kan ik mijn kinderen steunen in hun dromen als ik zelf bij mijn veilige, vaste baan blijf?”
Lees verder onder de advertentie
Achteraf gezien is het de beste beslissing ooit. Het maakt me een blijer mens en een vrolijke, relaxte moeder. Geïnspireerd op Herman Brood maak ik voornamelijk schilderijen met spuitbussen: expressief en buiten de lijntjes. Bomvol kleur, ook. Een van mijn doeken hangt in de woonkamer en wat mij betreft mag er daar nog wel meer kleur bij. Al hoeft het van mijn man ‘geen bonte kermis te worden’. Ha, dus ik houd me in.”
Dit portret staat in Kek Mama 04-2022.Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.