‘Ik wil de familiewieg niet gebruiken, hoe zeg ik dat respectvol?’

Illustratie bij: ‘Ik wil de familiewieg niet gebruiken, hoe zeg ik dat respectvol?’
Jorinde Benner
Jorinde Benner
Leestijd: 2 minuten

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke week vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Lees verder onder de advertentie

Julia (27) woont samen met Rik (31) en is in verwachting van haar eerste kind.

“Dolgelukkig waren mijn schoonouders toen Rik en ik drie maanden geleden de komst van hun eerste kleinkind aankondigden. Zelf waren we al helemaal over the moon, en het was fijn te voelen dat ons kind met open armen verwelkomd zou worden. Daar zit nu alleen ook het dilemma: mijn schoonouders eigenen zich dat welkom wel héél erg toe. Zo willen ze graag dat we ons kind vernoemen naar hun voorouders en heeft mijn schoonmoeder al een oppasdag opgeëist. Vernoemen waren we toch al van plan en zo’n oppasdag is ontzettend handig, maar één ding zit me dwars: ze willen dat ons kind in de familiewieg zal slapen.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Wiegje kopen? Híer moet je op letten >

Familiewieg

Sterker nog: ze hebben hem al ongevraagd meegenomen en geïnstalleerd op onze slaapkamer. Het ding is al generaties in de familie van mijn man; zelfs zijn overgrootvader heeft er nog in geslapen. Diens vader maakte de wieg ooit met de hand. Vakmanschap: hij zit oerdegelijk in elkaar. En: hij oogt als een doodskist. Ik wil mijn baby daar niet in hebben. ‘We hebben gekozen voor een co-sleeper in verband met de borstvoeding’, probeerde ik al even voorzichtig. Maar mijn schoonmoeder is niet voor één gat te vangen en riep daarop enthousiast dat ons kind er dan toch gewoon tijdens de middagslaapjes in kan? Ik wil het eigenlijk gewoon niet hebben. Mijn vriend stoort zich nergens aan en vindt dat we die wieg lekker moeten laten staan, niemand die meekijkt of ons kind er daadwerkelijk in ligt. Maar ik vind het teveel bemoeienis en vind de associatie met de doodskist te naar om er dagelijks tegenaan te kijken. Ik weet dat ik mijn schoonouders daarmee kwets. Hoe voorkom ik dat?” Dit artikel verscheen eerder in Kek Mama.  Meer afleveringen? Lees hier de eerdere dilemma’s.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken