Ze wilde niet in de voetsporen treden van haar eigen moeder, die huismoeder was. Toch gebeurde het – en achteraf gezien is Kimberly Zapata daar maar wat blij om.
Lees verder onder de advertentie
Als tiener wist Kimberly het zeker: ze moest iets van haar leven gaan maken. ‘In tegenstelling tot mijn moeder’, vertelt ze. ‘Zij had geen werk en was altijd thuis. Ik wilde succesvol worden – het liefst een grote schrijfster.’
Maar het leven liep anders: Kimberly werd ook een huismoeder. ‘Ook wel te omschrijven als een kokende, poetsende en snot-afvegende vrouw’, zegt ze.
Grootste passie
Inmiddels is ze een paar jaar verder in het moederschap en kijkt ze heel anders naar de term ‘succesvol’. ‘Vroeger dacht ik dat je dan een diploma moest hebben en vervolgens een goed salaris. Nu weet ik dat er heel veel verschillende manieren zijn om succesvol te zijn. En dat een moeder zijn – of beter nog: huismoeder – daar één van is.’
Het moederschap noemt Kimberly haar grootste vreugde en passie. ‘Het maakt me helemaal niet nutteloos, doelloos of een mislukking, wat ik vroeger weleens dacht als ik naar mijn eigen moeder keek.’
Kleur
Haar kinderen leren haar een beter mens te zijn. ‘Ik lach harder als zij bij me zijn en ik voel een vreugde die ik nooit heb gekend. Ze motiveren mij om het beste uit mezelf te halen’, zegt ze.
Ook noemt ze een paar successen op die ze als moeder heeft behaalt: ‘Als ik mijn kinderen knuffel, leer ik ze over liefde en wat het betekent om je veilig te voelen. Spreek ik ze streng toe, dan leer ik ze over grenzen stellen. En bij het voorlezen help ik ze hun hersens te ontwikkelen en hun verbeeldingskracht te gebruiken. Al dat soort dingen maken van mij een ‘succes’. Ik kan oprecht zeggen dat het moederschap betekenis en kleur aan mijn leven geeft. En ik weet niet zeker of een negen-tot-vijf baan dat ook zou doen.’
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.