Dat je partner zich af en toe ontpopt als een totaal onverantwoorde opvoeder is al irritant, maar dat ie jouw bezwaren niet serieus neemt, slaat werkelijk alles.
Lees verder onder de advertentie
Verlos mij van de buren
Noëmie heeft ook zo haar problemen. “Ik probeer al tien jaar weg te komen uit onze Vinexwijk. Lekker kindvriendelijk, dachten we indertijd, basisscholen in de buurt, geen verrotte funderingen: ideaal. Maar onze peuters zijn inmiddels bijna pubers, en ik droom al jaren van een jarendertigwoning. Mijn vriend moet er niet aan denken. Hij is zo gehecht aan de buren, zegt de schat. Wat ik best snap, want we kijken al tien jaar bij ze naar binnen omdat we hutjemutje op elkaar wonen. Ik ben inmiddels wel toe aan een beetje privacy en bomen in de tuin. De kinderen zien het ook wel zitten, maar ik krijg mijn vriend met geen mogelijkheid mee. Je zou er bijna om scheiden, kan hij lekker oud worden met de buren.”
Lees verder onder de advertentie
Daar hebben we de sergeant-majoor
Ginette (35) denkt weleens aan scheiden omdat ze er niet meer tegen kan. “Ik vond het aanvankelijk wel prima dat mijn man strenger is dan ik. Onze zonen van zeven en negen kunnen wel een consequente aanpak gebruiken. Ik ben nogal een rommelkont, ook in de opvoeding. Ik ontdek tien minuten voor de voetbaltraining dat ik de tenues nog niet heb gewassen, bedenk om kwart voor zes ’s avonds pas wat we gaan eten, vergeet altijd wanneer het juffendag is en soms liggen de jongens doordeweeks pas om half tien in bed. Hun vader is het andere uiterste. Eén keer niet luisteren betekent een dag zonder iPad. Kamer niet opgeruimd, geen gameminuten. Hij heeft onze oudste zelfs met zeep zijn mond laten spoelen toen hij brutaal was tegen opa.
Ik denk niet dat hij onze kinderen zo meer levenswijsheid en discipline bijbrengt. Wel meer angst. Hij gedraagt zich als een sergeant-majoor, ik gun ze meer vrijheid en wil dat ze zelf dingen ontdekken. Er is ook veel wat hun vader en mij wel bindt, hoor. Onze liefde voor kunst bijvoorbeeld, en de waarde die we hechten aan vriendschappen en gastvrijheid. Onze reislust. Maar ik weet niet zeker of onze relatie zijn gedril overleeft. Dat moet echt veranderen, wil ik het volhouden met die generaal van me.”
Hé, dat was niet de afspraak!
“Ik snak naar een man die van reizen houdt”, zegt Machteld. “Toen ik mijn vriend leerde kennen deed hij alsof hij al de halve wereld had gezien en nee, een baby zou heus niets veranderen aan zijn reislust. Nou, in de zes jaar dat we bij elkaar zijn, zijn we exact één keer naar Berlijn geweest. En het geld dat ik maandelijks opzijzet om te sparen voor mijn droomreis naar Zuid-Afrika, geeft hij liever uit aan sterrenrestaurants en dure kleding. Hij vindt mijn reislust onrealistisch, met een peuter en een tweede kind op komst. Ik heb niks met zijn materialistische levensstijl. ‘Investeer in ervaringen, niet in spullen’, zei mijn vader altijd en dat geef ik mijn kinderen ook met de paplepel mee. Mijn reizen hebben me vele malen meer gebracht dan een paar Dolce & Gabbana-schoenen.”
Lees verder onder de advertentie
Dreigementje kan geen kwaad
Susanne heeft een saai baantje en droomt van een eigen bedrijf. Haar man vindt dat geen goed idee, hij hecht nogal aan financiële zekerheid: “Nou ja, alsof het ons aan geld ontbreekt, hij verdient heel goed. Ik denk dat hij het gewoon lekker makkelijk vindt, een vrouw met een parttimebaan die er altijd is voor de kinderen. Als ik mijn eigen bedrijf start, zal hij thuis wat vaker de handen uit de mouwen moeten steken. En daar zit hij niet op te wachten. Maar een relatie is geven en nemen. Zodra mijn jongste naar de middelbare school gaat, ben ik aan de beurt. Dan bedruipen de kinderen zichzelf en kan ik fulltime investeren in mijn bedrijf. Zolang ik daar de gezamenlijke rekening niet voor aanspreek zie ik geen problemen. Ik zeg niet voor niets tegen die man van me: ‘Co-ouderschap is stukken duurder, hoor.’”
Lees verder onder de advertentie
Dit artikel stond eerder in Kek Mama Special 3 Modern (Happy) Family.
Het was eerste kerstdag, en zoals elk jaar was Marjan met haar gezin uitgenodigd bij haar ouders thuis. Dit deden ze al sinds jaar en dag elk jaar. Maar dit jaar verliep het totaal anders dan voorgaande jaren.
Op het eerste gezicht vond hij haar wat saai, zij hem ‘zo’n dj’. Toch zijn Dionne Stax en Steven Jansen al vier jaar stapelgek op elkaar. Hun leven is allesbehalve standaard, en dat willen ze ook zo houden. Al brengt hun nieuwe huisgenootje vast wat meer structuur.
Dat jullie het vroeger over alles eens waren, kwam waarschijnlijk omdat je verblind was door liefde, want nu jullie ouders zijn ben je weleens verbijsterd over wat je partner nu weer uitkraamt.
Marise is er na haar herstel van een eetstoornis heel stellig over: anderen complimenteren met gewichtsverlies is niet meer van deze tijd. Zij doet het niet meer en roept anderen op er ook mee te stoppen.
Feestjes waar alles op rolletjes loopt vergeet je meestal binnen een week. De échte verhalen en feestblunders blijven hangen dankzij mislukte kostuums, dronken Sinterklazen en Kerstmannen en gênante gedichten.