Prabhjot Kaur Pamma (32) is geboren in India en draagt iedere zondag een punjabi-suit. Ze is getrouwd met Gagandeep Singh Grover (38) en moeder van twee dochters: Sehaj Kaur (6) en Harasees Kaur (2).
“Ik kom uit de Punjab-regio in het noorden van India. Traditioneel wordt daar de punjabi-suit gedragen: een wijde broek, bloes met lange mouwen en een sjaal.
Punjabi-suit
In Nederland, waar ik sinds mijn vierde woon, zie ik tegenwoordig steeds meer jonge meiden die een punjabi-suit dragen als fashion-item. Of zelfs een variant zonder mouwen. Prima om je lichaam te laten zien, maar doe dat in een andere outfit, denk ik dan. Een punjabi-suit hoor je te dragen uit respect voor je cultuur en religie. Het dient je lichaam te bedekken.
“Ook in een traditionele punjabisuit ben ik een moderne vrouw”
Lees verder onder de advertentie
Over mijn geloof en culturele achtergrond maak ik geregeld TikTok-video’s. Dat levert soms nare reacties op: ik zou te ouderwets zijn, niet openstaan voor verandering. Onzin, want ik verf gewoon mijn haar en draag make-up. Ook in een traditionele punjabisuit ben ik een moderne vrouw.
Cultuur doorgeven
Ik vind het belangrijk om de Indiase cultuur mee te geven aan mijn dochters. Zo krijgt Sehaj les in het schrift van Punjabi en bidden we iedere zondag in onze tempel, de Gurudwara. Sehaj weet precies hoe laat het is als ik haar suit ga strijken. ‘Gaan we naar de Gurudwara?’ roept ze dan blij.
Lees verder onder de advertentie
Vaak pakken de meisjes er een vel bindi-stickers bij. De bindi – een stip op het voorhoofd – hoort niet bij de suit, maar ze vinden het gewoon een mooi sieraad.
Zelf heb ik wel dertig soorten punjabi-suits. De meeste heb ik gekocht in India. Tegenwoordig worden ze ook in Nederland gemaakt, maar die zijn net even anders. In het Westen volgen ze de mode en maken ze bijvoorbeeld broeken met rechte pijpen, terwijl de traditionele suit plooien heeft. Ook hangt er aan de Nederlandse variant geen koord rond het middel, maar is er elastiek ingezet.
In mijn vrije tijd geef ik punjabi-danslessen aan vrouwen. Ik draag daarbij altijd een suit, net als bij mijn optredens. Zo heb ik op een festival gedanst tijdens het Indiase lichtjesfeest diwali. Zelfs tijdens de repetities, gewoon thuis voor de spiegel, trok ik een punjabi-suit aan. Ik voel me daarin mooier en zelfverzekerder. Op en top vrouw, ook. Bovendien ogen mijn bewegingen dan charmanter en omdat ik bedekt ben, kijken mensen bij een optreden niet naar mijn lichaam, maar puur naar de dans.”
Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Je zou denken dat volwassenen met een hoge functie en flink salaris allemaal begonnen met een bibliotheekkaart op hun tweede en elke avond luisterden naar literaire meesterwerken bij het zachte licht van een nachtlampje. Dat zit toch anders.
Soms krijg je een Tikkie waar je even van moet knipperen. Niet vanwege het bedrag, maar vanwege de brutaliteit. Van 2,75 euro voor een kopje thee tot de benzinekosten van een lift die je niet wilde — dit zijn de Tikkies die je niet zag aankomen.
Een zwangerschap is al spannend genoeg, maar voor de Britse Lucy en haar man Adam werd het een ware achtbaan. Hun baby Rafferty kwam niet één, maar twee keer ter wereld.
Mijn dochter leert praten. Ik vind het werkelijk een van de schattigste fases tot nu toe. Die brabbelende dreumes die allemaal grappige dingen zegt: het is om van te smelten. Het levert alleen ook weleens gênante situaties op.