Ionica checkt: tienermoeders

tienermoeders
Ionica Smeets
Ionica Smeets
Leestijd: 3 minuten

Kek Mama-columnist Ionica Smeets checkt elke maand opvoedfabels en -feiten. Zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Deze maand: tienermoeders.

Lees verder onder de advertentie

Hoe voorkom je dat tienermeisjes ongewenst zwanger raken? Eén methode is ze een levensechte babypop mee naar huis te geven. De pop moet net als een echte baby 24 uur per dag gevoed, verschoond en geknuffeld worden. Midden in de nacht begint de pop te huilen en is pas stil als hij een flesje en een schone broek krijgt. Het idee hierachter is dat meisjes schrikken als ze zien hoeveel werk het is een baby te verzorgen. Na een paar gebroken nachten zullen ze hun kinderwens een paar jaar uitstellen. (Overigens zou ik mijn bed niet uitkomen voor een stomme pop, terwijl ik met liefde midden in de nacht Rifka haar knuffel geef.)

Lees verder onder de advertentie

 

Leerzaam

De babypop wordt op verschillende scholen in Nederland gebruikt om meisjes voor te lichten. Op de site van de leverancier zeggen de leerlingen dat ze er veel van hebben geleerd. Zo vertelt Yvonne: “Ik vond het heel leuk om voor Mirte te zorgen. Maar ik moet er niet aan denken dat ik een baby heb, want er steeds midden in de nacht uit moeten is niet leuk.” Het is trouwens niet goedkoop zo’n pop in te zetten, een startpakket met drie poppen en accessoires kost pakweg € 10.000. Alleen lijken dit soort poppen helemaal niet te werken. In augustus verschenen de resultaten van een gigantisch Australisch onderzoek. Ruim 2800 meisjes van dertien tot vijftien jaar werden willekeurig in twee groepen verdeeld.

Lees verder onder de advertentie

 

Babypop voorkomt geen ongewenste zwangerschap

De eerste groep kreeg goede seksuele voorlichting, de tweede groep kreeg de babypop met het bijbehorende lesprogramma. Alle meisjes uit de tweede groep zorgden een weekend lang voor de pop. Vervolgens werden de meisjes gevolgd tot ze twintig waren om te kijken hoeveel van hen zwanger raakten. In de groep met de seksuele voorlichting had 11 procent van de meisjes minimaal één zwangerschap oor hun twintigste. In de poppengroep lag het aantal hoger: 17 procent. In allebei de groepen koos iets meer dan de helft van de zwanger geraakte tieners voor een abortus. Het is duidelijk dat de babypop niet voorkomt dat tieners ongewenst zwanger raken. En dat is jammer voor iets wat zo veel kost. Je zou dat geld namelijk ook kunnen besteden aan een programma dat wél werkt.

Lees verder onder de advertentie

 

Testen of de ideeën wel werken

Eerder dit jaar liet een vergelijking van tientallen studies zien dat een combinatie van seksuele voorlichting en het stimuleren van anticonceptie het beste werkt. Dat is overigens precies wat de meeste scholen in Nederland doen, wat misschien verklaart waarom ongewenste tienerzwangerschappen hier veel zeldzamer zijn dan in Australië. De belangrijkste conclusie is echter dat het slim is om te testen of ideeën wel werken. Want hoe logisch veel dingen ook klinken, soms doen ze in de praktijk iets heel anders dan je verwacht.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken