Ionica Smeets (38) is wiskundige en moeder van Tex (7) en Rifka (2). Elke maand checkt ze de zin en onzin van opvoedfabels en -feiten: hoef jij dat niet meer te doen.
Lees verder onder de advertentie
Laatst barstte ik op mijn werk in tranen uit. We kregen een training over de balans tussen werk en privé. Ik had al een beetje ongemakkelijk gegrinnikt toen ik ‘eigen tijd’ op het bord zag staan. Eigen tijd? Wanneer deed je dat precies?
Lees verder onder de advertentie
Dagindeling
Even later moest ik beschrijven hoe mijn week eruitzag. Eens kijken: ’s ochtends is Han al naar zijn werk als ik met Tex en Rifka opsta. Ik douche snel, kleed Rifka aan, jaag Tex onder de douche, smeer boterhammen plus lunchpakketjes en probeer de krant te lezen terwijl ik met de kinderen aan tafel ontbijt. Dan fiets ik langs kinderdagverblijf en school.
Lees verder onder de advertentie
Als ik rond negen uur achter mijn bureau neerplof, heb ik er voor mijn gevoel al een halve dag opzitten. Dan werken, werken en nog eens werken. Om half zes fiets ik naar huis met in mijn tas werk dat eigenlijk die dag nog af moet. Thuis duik ik gelijk de keuken in, zodat het eten klaar is als Han rond zes uur thuiskomt met de kinderen. We eten met zijn vieren, doen daarna nog een spelletje of kijken het Jeugdjournaal en stoppen samen de kinderen in bed met verhaaltjes en liedjes.
Terwijl Han de keuken opruimt, kruip ik achter mijn laptop om nog wat te werken. Om kwart voor tien zitten we samen op de bank en doen we nog iets samen voor we rond half elf uitgeput in bed duiken. Het weekend is een chaos van uitjes met de kinderen, familie afspraken, huishouden, af en toe een beetje romantiek en ook nog wat werk.
Lees verder onder de advertentie
Na deze beschrijving vroeg iemand wanneer ik nou precies tijd voor mezelf had. En toen moest ik huilen. Vervolgens hoorde ik hoe sommige anderen elke week uren voor zichzelf hadden. Er moest iets veranderen.
Me-time
Die avond zat ik weer achter mijn laptop. Deze keer om uit te zoeken wat de wetenschap zegt over tijd voor jezelf. Als ik dan toch iets ga veranderen, dan wel graag onderbouwd. Psycholoog Almuth McDowall deed onderzoek naar me-time. Haar belangrijkste aanbevelingen: je hebt helemaal niet elke dag me-time nodig en je hoeft die tijd niet alleen te besteden. Me-time kan ook tijd met je familie of vrienden zijn. Als je maar iets doet wat je zelf leuk vindt en waar je bewust voor kiest.
Lees verder onder de advertentie
Toen ik daarover nadacht, besefte ik dat ik superveel me-time heb. De avonden aan tafel met zijn vieren, de uitjes in het weekend, de uren met Han. Ik ben in mijn vrije tijd weinig alleen, maar ik geloof dat ik dat ook niet anders zou willen. Bovendien heb ik op mijn werk best wat tijd waar ik heerlijk alleen zit, bijvoorbeeld als ik zoals nu een column schrijf.
Die huilbui en mijn zoekwerk hebben iets veranderd. Niet hoe ik mijn tijd indeel. Wel dat ik ineens een stuk blijer ben met mijn volle dagen.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.
Soms gebeuren dingen zo snel dat je niet weet wat je overkomt, en heb je achteraf spijt dat je het niet anders aangepakt hebt. Zo ook Gwen, die met haar zoon een nare aanvaring had met de jeugdarts.
Ouders door het hele land zitten met een onverwacht probleem: de vrolijke Smiles-stickers van Jumbo, bedoeld om herplakbaar te zijn, zitten muurvast op de ramen. Waar kinderen enthousiast aan het plakken sloegen, zitten ouders nu gefrustreerd te schrobben. Jumbo reageert.
Ouders in heel Nederland zitten met een plakkerig probleem: de vrolijke Smiles-stickers van Jumbo, die zouden moeten kunnen herplakken, zitten vast op de ramen. Kek Mama to the rescue!