Een krijsende peuter op de vloer van de supermarkt, een schreeuwend kind meesleuren uit de speeltuin, of gewoon om het minste of geringste een dramatische scène in huis waar ze bij ‘The Bold & The Beautiful’ jaloers op zijn. Het tweede levensjaar van een kind wordt niet voor niets ’terrible two’ of peuterpuberteit genoemd.
Lees verder onder de advertentie
Van ouders vergt dat eindeloos geduld, veel bijten op de tong en slikken, slikken, slikken.
Stop met verontschuldigen
De pittige driftbuien en stemmingswisselingen van je kleintje kunnen je in het openbaar flink in verlegenheid brengen en maken dat je je achter elkaar verontschuldigt voor zijn of haar gedrag. Maar, zou je je daar wel schuldig over moeten voelen?
Lees verder onder de advertentie
Het ligt niet aan jou
Volgens Dris, één van de moeders die haar zegje doet op mamaplatform ScaryMommy.com, absoluut niet. ‘Het opstandige gedrag, alle frustratie en de intensiteit van de driftbuien zijn namelijk heel normaal gedrag voor tweejarigen.’ Je afvragen wat je in hemelsnaam verkeerd doet en waarom je kind totaal niet naar je luistert, is dan ook onterecht. ‘Het gedrag heeft niets te maken met de manier van opvoeden.’
Lees verder onder de advertentie
Gebaseerd op een enorme bak eigen research legt Dris uit: ‘Kinderen ontwikkelen in deze periode van hun leven enorm veel en ze leren onder meer om te luisteren. Maar dat heeft tijd nodig, hun brein moet dat fysiek aankunnen.’
Hoezeer je je ook schaamt op sommige momenten, realiseer je dat je je voor dat (helaas) normale gedrag niet hoeft te verontschuldigen. ‘Het is zo gemakkelijk om je veroordeeld te voelen, of het gevoel te krijgen dat je een slechte moeder bent. Maar deze kleintjes zijn nu eenmaal normale peuters, die normale ontwikkelingen doormaken. Iedereen die ooit een tweejarige heeft gehad, zal dat begrijpen.’
Lees verder onder de advertentie
Controle over emoties
Het betekent echter niet dat je wangedrag moet goedkeuren, maar het is vást niet de oprechte intentie van je peuter om je leven tot een hel te maken en je op de kast te jagen door totaal niet te luisteren, meent Dris. Jonge kinderen hebben nou eenmaal nog geen controle over hun emoties, weten niet hoe of waarom ze moeten stoppen met krijsen, hoe ze weer kunnen afkoelen na een driftbui en moeten slapen op commando.
Lees verder onder de advertentie
Wijze raad
‘Als je een moeder ziet die het moeilijk heeft met een driftige peuter, oordeel dan niet, maar steun haar met een glimlach of een ‘goed bezig’. Het gedrag van zo’n jong kind zegt namelijk niets over haar manier van opvoeden.’
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Het leuke aan de feestdagen is dat de hele familie bij elkaar komt. Het lastige aan de feestdagen is óók dat de hele familie bij elkaar komt. Geen zin in ruzie of gedoe wegens botsende karaktertjes? Neem dan deze handleiding ter harte.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.