Dat de boel down under een flinke opdoffer krijgt tijdens de bevalling is logisch, maar de ravage waar deze moeder jaren mee heeft rondgelopen is om te huilen.
Lees verder onder de advertentie
Josien (40, biologiedocent) is getrouwd met Joost (41) en moeder van Nina (12) en Fien en Guusje (9): “De bevalling van mijn oudste dochter Nina zou ik niet prettig willen noemen. Ik lekte vruchtwater met 38 weken, ze móést geboren worden – daar waren we alleen allebei nog niet klaar voor. Ik heb 41 uur weeën-opwekkers gekregen, ik had veel pijn. Maar persen kan ik blijkbaar goed. Toen ik eenmaal volledige ontsluiting had was ze er zo, alleen scheurde ik gigantisch in. Ik kreeg twaalf hechtingen, allemaal aan de buitenkant.
Lees verder onder de advertentie
Zo hoort het er niet uit te zien
Na Nina’s geboorte keek ik in een spiegel naar mijn vagina. Zo hoort het er toch niet uit te zien, vroeg ik me af. Ik vond het nog het meest op een ontplofte cavia lijken. Ik ben biologiedocent en wist in elk geval zeker dat het zo niet in de boeken staat waaruit ik lesgeef. Maar ja, dit was een vagina na een bevalling… Voor mij was dat ook een eerste keer.
Normaal naar het toilet gaan lukte me niet meer. Als ik moest poepen, drukte ik via mijn vagina met mijn duim mijn ontlasting naar buiten, anders bleef het zitten. Ik durfde dat aan niemand te vertellen, zelfs aan mijn eigen man niet. Als ik aan het werk was, moest ik mezelf zien te behelpen in een toilet dat we deelden met mannelijke collega’s. Ik vond het heel ongemakkelijk en wachtte altijd totdat iedereen echt weg was. De schaamte was groot.
Een tweeling
Na Nina raakte ik opnieuw in verwachting, van een tweeling dit keer. Bij het inscheuren tijdens Nina’s geboorte was mijn bekkenbodem niet gehecht. Mijn lichaam kon de baby’s totaal geen ondersteuning bieden. Er kwam een stuk darm uit mijn anus en ik had last van skintags; huidflapjes rondom de anus. Aambeien kon ik ook afvinken; het was echt ellende. Vrijwel iedere toiletgang kreeg ik een bloeding en ik kon de boel niet meer schoonhouden. Omdat de tweeling een placenta deelde, kreeg ik iedere week een inwendige echo. Er hebben heel wat mensen daar beneden naar me gekeken. Toch viel het niemand op dat het er wel heel gek uitzag.
“Er hebben heel wat mensen daar beneden naar me gekeken.”
Lees verder onder de advertentie
Met 34 weken werden de meisjes geboren en scheurde ik opnieuw uit, maar minimaal dit keer. Mijn darmklachten werden wel erger en erger en eindelijk klopte ik dan toch maar aan bij een darmarts. Ik onderging een mensonterend onderzoek waarbij ik moest poepen voor een röntgenapparaat terwijl er drie medewerkers vanachter een glazen plaat meekeken.
Ik onderging twee operaties aan mijn anus, maar bleef klachten houden. De laatste chirurg was een vrouw. ‘Ik weet niet wat je wil bereiken, maar de anus die je had, krijg je niet meer. Stop hiermee’, zei ze. Ik volgde dat advies maar op. De mannelijke arts die ik bij het eindgesprek trof, deelde mee dat als ik een man was geweest, hij mijn darm wel even had ophesen. ‘Maar als we dat bij jou doen, krijg je een gat tussen je vaginawand en je endeldarm, en dat willen we niet hè?’ sloot hij lomp af. Ik was verbouwereerd.
Lees verder onder de advertentie
Reddende engel
Twaalf jaar na mijn eerste bevalling kwam ik bij een vrouwelijke gynaecoloog voor heftig bloedverlies tijdens mijn menstruatie. Zij zag dat mijn bekkenbodemspieren niet aan elkaar zaten, als eerste. Ze was mijn reddende engel.
Afgelopen september onderging ik een mega-operatie, waarbij ook mijn baarmoeder verwijderd werd. Mijn darmen en blaas werden opgehesen. Het herstel is zwaar, zowel fysiek als geestelijk. Ik had er nooit zo lang mee hoeven moeten aanmodderen en dat maakt me, nog steeds, heel boos. In veel landen krijgen vrouwen na een bevalling een jaarlijks onderzoek, een soort keuring. Dat had mijn problemen kunnen oplossen. Als ik nu in de spiegel kijk, lijkt het weer op wat er in de boeken staat. De kwaliteit van mijn leven is door alles een hele tijd negatief beïnvloed. Ik ben zo opgelucht dat het achter de rug is.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.