Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Lees verder onder de advertentie
“Sam, mijn vierjarige zoon, zit pas een paar weken op school. Alles is nog nieuw en spannend, maar hij doet het goed. Tot vorige week, toen hij met tranen in zijn ogen thuiskwam en huilde: ‘Mama, ik wil niet meer naar school.’ Mijn hart stond even stil. Wat was er gebeurd?
De onzichtbare regel
Blijkbaar ging het allemaal om… zijn waterfles. Ik had hem een fijne thermosfles meegegeven, want plastic flessen gebruik ik liever niet. Het is gezonder, beter voor het milieu en hij drinkt gewoon water – missie geslaagd, toch? Blijkbaar niet. De juf had hem streng toegesproken, omdat de fles niet doorzichtig was. Schijnbaar stond dat ergens in de lange lijst schoolregels die ik, waarschijnlijk, niet helemaal goed heb gelezen.
Lees verder onder de advertentie
Sam, die een gevoelig ventje is, schrok zich een hoedje. Hij voelde zich zó fout dat hij me smeekte om een plastic fles mee te mogen. ‘Anders wordt de juf weer boos’, piepte hij. Natuurlijk gaf ik toe, want het laatste wat ik wil, is dat hij bang is om naar school te gaan. Maar van binnen kookte ik.
Waarom spreekt een juf een vierjarige hierop aan in plaats van mij, zijn moeder? Dat snap ik niet. Hij is een kind! Had zij mij niet kunnen aanspreken op het schoolplein of via een berichtje? En eerlijk, hoe zinvol is deze regel eigenlijk? Ik begrijp dat ze willen voorkomen dat kinderen liters cola meenemen, maar dat blijft toch de verantwoordelijkheid van de ouders? Bovendien, niet elk kind lust water. Wat is er mis met een druppel limonadesiroop?
Lees verder onder de advertentie
En dan hebben we het nog niet eens over plastic flessen gehad. Dat is bewezen ongezond en ik wil niet dat Sam daaruit drinkt. Thermosflessen zijn veiliger en houden het water koel. Ook heel fijn in de zomer. Maar nee, die mogen niet, omdat ze niet doorzichtig zijn. Regels zijn regels, zei de juf toen ik verhaal ging halen.
Afkoelen voor actie
Sam gaat nu dus met een plastic fles naar school. Ik doe dat voor hem, zodat hij zich veilig voelt, maar met tegenzin. Mijn vertrouwen in de juf is flink geslonken. Ze kwam vanaf het begin al niet over als een warme, liefdevolle vrouw, en dit incident heeft dat gevoel alleen maar bevestigd.
Ik denk erover om het hogerop met de school te bespreken. Niet alleen over hoe de situatie is aangepakt, maar ook over de zin en onzin van deze regels. Eerst maar even afkoelen, want ik wil niet vanuit emotie handelen. Maar één ding weet ik zeker: dit voelt niet goed. En ik blijf opkomen voor wat ik belangrijk vind. Voor Sam, maar ook voor mijzelf.”
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.