Kinderen die alleen in hun onderbroek en hemd gymmen; daar vinden jullie massaal wat van.
Lees verder onder de advertentie
Amanda: “Zelf heb ik gym gehad in ondergoed en mijn zoons ook. Vanaf groep drie naar de echte gymzaal met gymkleren.”
Janne: “Een van de doelen is dat de leerlingen zichzelf kunnen uit en aankleden. Zeker ook tervoorbereiding op groep 3, waarbij er nog meer tijdsdruk op het omkleden voor gym zit (in verband met effectieve onderwijstijd). Als kleuters zichzelf om moeten kleden in gymkleding kan je daar voor de ene kleuter 15 minuten voor uittrekken terwijl de ander er gerust 30+ minuten voor nodig heeft. Blijkbaar kiezen ze er hier dan dus voor om alleen uit in plaats van om te kleden. Ben er zelf ook mee groot geworden en snap de beweegredenen wel.”
Lees verder onder de advertentie
Marjolein: “Bij ons ook in groep 1/2 ook. Mijn dochter heeft het nooit een probleem gevonden, en ik snap het probleem ook niet. Ik begrijp wel waarom ze het doen. Als die ukjes voor de gymles naast kleding uit ook nog gymkleding aan moeten doen en na de les gymkleding aan en gewone kleding aan blijft er geen tijd meer over voor de gym. Vanaf groep 3 hebben ze hier gymkleding. Dan zijn ze allemaal zelfstandig om dit in een goed tempo zelf te doen.”
Henriette: “Bij ons mogen ze kiezen. Ondergoed of gymkleding, maar dan wel met de voorwaarde dat het omkleden snel gaat. Ik kies voor ondergoed, want mijn zoon is net een slakje. Met als bijkomend voordeel dat er geen gymkleren vergeten te wassen kunnen worden.”
Lees verder onder de advertentie
Erik: “Was bij ons op school ook, had er niet zo’n moeite mee. Ze gaan op die leeftijd toch ook naar zwemles? Doe je ze daar ook kleding aan?”
Lydia: “Hier groep 1 en 2 in hemd en onderbroek en vanaf groep 3 in kleding.”
Fiona: “Mijn zoon vind het ook niet relaxed om in zijn onderbroek en hemd te gymmen. Ik doe hem wel een joggingpak aan op die dag en ik snap niet dat hij dat niet gewoon kan aanhouden. Hij geeft zelf aan dat het koud is. Beetje achterhaald deze ‘regels’.”
Mieke: “Hier op school ook groep 1 en 2 in ondergoed en vanaf groep 3 moet gymtas mee met gymkleding/turnpak. Vond het eerst ook maar raar, maar uiteindelijk is het voor de kids heel gewoon en zijn wij het als ouder die er iets groots van maken wat eigenlijk helemaal niet hoeft!”
Lees verder onder de advertentie
Rene: “Bij ons gymmen de kinderen in gymkleding. Gewoon een shirt en een legging en gymschoenen. Ook in groep 1/2.”
Charlotte: “Toen mijn dochter in de kleuterklas zat (2015) maakte niemand daar een probleem van. Ik heb zelf ook zo gymles gehad. Het zijn kleutertjes, met zwemles hebben ze minder aan.”
Norma: “Bij ons was het vroeger de standaard dat je gymde in je onderbroek en hemd. En je kousen helemaal tot aan je knieën opgetrokken. Niks mis mee.”
Anne: “Ja, ik vind dat wel raar ja. En dat ze dat vroeger deden, wil niet zeggen dat het normaal is. Maar goed iedereen kan daar anders over denken.”
Bia: “Ik dacht dat ik de enige was. Ik vind het gewoon vernedering. Waarom geen kleding aan doen? Of gewoon in je huidige kleding gymmen? Trek die dag dan een standaard joggingbroek aan, en geen jurkje of rokje. Er zal maar een pedofiel bij het raam staan te gluren. Je laat de juf en meester toch ook niet lekker in hun string of tangaslip staan met hemd of bh? En als het geen moeite mag kosten; laat ze dan maar niet gymmen. Ze spelen en kleuteren toch de hele dag. Het wordt tijd dat dit achterlijke schoolsysteem eens flink op de schop gaat. We leven toch niet meer in de jaren ’50? Zo oud is het systeem al.”
Lees verder onder de advertentie
Michelle: “Betutteling. En wat is het volgende probleem: douchen na de gym? Maak toch niet alles zo raar en vreemd. We creëren een generatie met allerlei issues: alles is vies, me-time en me-space etc. Gewoon lekker normaal doen, dan kom je een heel eind.”
Veronique: “Och, alsjeblieft. Ja, ze stelt zich aan. Wat verwachten zij nou van die kleintjes en hun juf? Dat zij zich voor dat half uurtje gym gaan omkleden in een passend gymsetje? Dat die kleintjes hun motoriek al pico bello onder controle hebben en zich omkleden in 10 minuten, zodat er verder zo min mogelijk van de lesdag verloren gaat? Diezelfde kids die dikwijls met een luier naar school gestuurd worden en diezelfde kids die achterop de fiets (Oh wacht..) met de auto naar school gebracht worden? Voor diezelfde kids is hemd en onderbroek helemaal dikke prima! In groep 3, gymkleren en gymschoenen. In groep 4 wordt er gedoucht. Prima voor ieders motorische groei.”
Lees verder onder de advertentie
Laura: “Nou ik denk dat het vooral koud is om zo te gaan gymmen.”
Ineke: “Wanneer ouders niet willen dat hun kind in onderbroek en hemd gymt, moeten deze ouders hun kinderen zelf maar komen kleden in de klas. En na een uur nog een keer omkleden. Wedden dat de ouders er ineens genoegen mee nemen dat kleuters in hemd en onderbroek gymmen. De gymschoenen aantrekken is echt al genoeg voor de leerkracht.”
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Niets is zo ongemakkelijk als onbedoeld een gesprek horen dat niet voor jouw oren bedoeld is. Het overkwam Ava, die per ongeluk een telefoongesprek van haar schoonmoeder meeluisterde.
Lara Temme is tekstschrijver en woont samen met haar zoon (7) en dochter (9) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder.