Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke week vertelt een lezeres over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Meike (37) is moeder van Roan (7) en Mika (5): “Toen mijn ex en ik twee jaar geleden gingen scheiden, spraken we één ding af: in de opvoeding zouden we altijd één lijn blijven trekken. In beide huizen dezelfde bedtijd, dezelfde snoepafspraken en de kinderen ruimden hun kamers zelf op, ook al waren dat er nu twee.
Lees verder onder de advertentie
Dat ging twee jaar lang prima. Maar sinds kort heb ik een nieuwe vriend, met twee puberzonen. Die spelen de hele dag gewelddadige games op de PlayStation, terwijl mijn ex en ik daar andere afspraken over hebben: niet langer dan een uur per dag, en bloederige spelletjes zijn uit den boze.
Tot nu toe verbied ik Roan en Mika om mee te spelen of mee te kijken met hun stiefbroers, wanneer we om het weekend bij mijn vriend logeren. Dus zitten de pubers hele dagen met een koptelefoon op hun kamer en mijn kinderen op de bank met de iPad, om het op een schreeuwen te zetten zodra hun uur gametijd is afgelopen. Mijn vriend baalt op zijn beurt dat zijn zoons alleen maar boven zitten.
Ik heb mijn vriend gevraagd of hij de regels voor zijn kinderen misschien wat kan aanpassen, op de vier dagen per maand dat wij er zijn. Naar even wat minder gametijd, bijvoorbeeld. Of alleen in de avonduren, wanneer Roan en Mika slapen. Daar wil mijn vriend niets van weten. Dat zijn jongens om het weekend één kamer moeten delen omdat mijn kinderen op de andere slapen, is één ding, ze hun gametijd afnemen een tweede, vindt hij. Mijn kinderen toch blootstellen aan die gewelddadige games, vind ik schadelijk voor hun ontwikkeling. We zouden onze omgangsregelingen kunnen aanpassen, zodat mijn vriend en ik in de weekends nooit tegelijk de kinderen hebben, en ieder zijn eigen regels kan handhaven. Maar dan belemmer ik onze kinderen een band met elkaar op te bouwen, en hebben wij nooit tijd voor onszelf. In de weekends met kinderen alleen een paar uur afspreken met mijn vriend en zijn zonen, vind ik ook geen optie; we zien elkaar al zo weinig. Wat ik ook besluit, het blijft kiezen tussen kwaden.”
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.