Wen je net een beetje aan een leven zonder kinderen, moet je de kerst nog door. Zo ook Samantha (38), gescheiden en moeder van Javi (11) en Mila (8).
Lees verder onder de advertentie
“We hadden de boel aardig op de rit na de scheiding, dacht ik. Een fijn huis, een warm gezinsleven met z’n drietjes, geen financiële zorgen. Javi en Mila waren zeven en vier toen hun vader besloot dat hij verder wilde met een gezamenlijke vriendin. Hij nam alle verantwoordelijkheid op zich: de kinderen en ik zouden niets tekortkomen. Het was overmacht, zei hij. Echte liefde. Ik kon niet anders dan zijn vertrek accepteren.
Lees verder onder de advertentie
Hij liet ons goed verzorgd achter. In ons eigen huis, met genoeg alimentatie zodat ik me niet drie slagen in de rondte hoefde te werken. Ondertussen trok hij in bij haar. Een van onze beste vriendinnen. Of, nou ja: vooral zíjn beste vriendin. Want dat haar scheiding de mijne tot gevolg zou hebben, had ik nooit zien aankomen.
Bindmiddel
Zodra de kinderen gewend waren aan de nieuwe situatie, gingen ze om het weekend naar hun vader en zijn vriendin. Dat was vanaf de eerste dag een feest voor ze. Onze kinderen waren even oud en dankzij onze jarenlange vriendschap kenden ze elkaar goed. Binnen een halfjaar was er ook nog eens een baby op komst. Het ideale bindmiddel tussen de twee gezinnen. Toen hun broertje eenmaal geboren was, wilden Javi en Mila niets liever dan zo vaak mogelijk bij hun vader en broertje zijn.
“Ze zagen de weekends bij mij als zonde van de tijd.”
Lees verder onder de advertentie
Drie jaar lang was het om het weekend ruzie. Javi en Mila zagen de weekends bij mij als zonde van de tijd. Ze waren er toch altijd al doordeweeks? Elk weekend bij mij waren ze nodeloos weg bij hun broertje, vonden ze. Onze tijd samen werd er niet gezelliger op. Na de afwijzing van mijn man én mijn vriendin, voelde ik me nu ook nog afgewezen door mijn eigen kinderen. Het deed ondraaglijk veel pijn.
Toen corona uitbrak en daarmee het thuisonderwijs startte, speelde de afstand van hun vader tot school – de reden dat Javi en Mila grotendeels bij mij woonden – opeens geen rol meer. Dankzij het online onderwijs konden ze nu ook doordeweeks naar hem toe – en dat deden ze. Het grootste deel van de lockdown brachten ze door bij hun vader. Hun tijd samen beviel niet alleen mijn kinderen en ex, maar gek genoeg ook mij beter dan verwacht. Het uitblijven van ruzies bracht rust. Het cliché bleek waar: als moeder wil je niets liever dan je kinderen gelukkig zien. En bij hun vader en broertje waren ze overduidelijk gelukkiger dan bij mij.
Lees verder onder de advertentie
Nieuwe omgangsregeling
Afgelopen zomer regelden we de overstap. Naar een school in de buurt van hun vader en naar een nieuwe omgangsregeling waarin ze alleen nog om het weekend bij mij zijn. Dat betekent nu mijn eerste kerst zonder kinderen. Dacht ik dat mijn lege huis niet pijnlijker en kouder kon voelen, de kersttijd maakt het gemis nog duizendmaal sterker.
“Ik kan mijn huis vullen met alle mogelijke kerstdecoraties, maar niets vult de leegte.”
Lees verder onder de advertentie
Ik kan mijn huis vullen met alle mogelijke kerstdecoraties, maar niets vult de leegte die nog nooit zo groot heeft gevoeld. Natuurlijk, op Eerste Kerstdag gaan de kinderen net als altijd mee naar mijn familie. Maar de boom tuigen ze nu op bij hun vader en zijn vriendin. De onooglijke kerststal met muziek waaraan ze zo gehecht zijn heb ik ze maar meegegeven.
Gelukkig waaien er deze periode genoeg vriendinnen aan. Het verzacht de oorverdovende stilte maar een beetje. Mocht Kerstmis volgend jaar opnieuw zo eenzaam voelen, dan pak ik een vliegtuig naar de zon. Want de keerzijde van al die eenzaamheid is een enorme hoeveelheid vrijheid. En ruimte voor een vakantieliefde om die door te komen.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.