‘Kind in zijn blootje op het strand? Ik heb nooit begrepen waarom ouders het wel doen’

28.07.2024 09:00
onbekende stranden Beeld: Shutterstock

Als we de weergoden moeten geloven, is er heerlijk zomers weer op komst. Hoog tijd om samen met ons kroost naar het strand te verkassen. Pak jij badkleding in voor je kleintjes of mogen ze in hun nakie in het zand spelen?

We vroegen ons af wat jullie hiervan vinden. Jullie mening is zo goed als unaniem: je kind in zijn blootje op het strand laten spelen kan vandaag de dag niet meer, dan wel om verschillende redenen:

Fatima wil niet dan anderen verkeerde gedachten krijgen: ”Nee, absoluut niet! Met al die pedo’s tegenwoordig? Ik heb nooit begrepen waarom ouders het wel doen. Je weet nooit wat voor gedachten mensen daarbij hebben. Ook gaat het om de privacy van je kind. Al is het een baby, jij als ouder hoort dit te beschermen.”

Andra denkt er ook zo over: “Nooit! Ik vind het echt onbegrijpelijk als mensen hun kinderen naakt laten rondlopen op openbare plekken. Je hoort je kind te beschermen.”

Amber net zo: “Nee absoluut niet. Thuis vind ik prima maar niet in het openbaar.”

Monique maakt zich meer zorgen om al die mobieltjes: ”Grappig dat er veel gezegd wordt ’tegenwoordig met die viezeriken’. Ik denk niet dat dat vroeger anders was. Wel zijn er nu veel meer mobieltjes, maar vroeger waren er ook fototoestellen op het strand. Die van mij mochten in hun blootje, zolang ze dat zelf fijn vonden. Rond de kleutertijd gingen ze vanzelf hun zwembroek aanhouden.”

Martina wijst ons op het dark web: “Nee. Thuis is een ander verhaal maar in het openbaar niet. Stel er zit een ouwe lul sneaky foto’s te maken en staat je kind op het dark web. Vergezocht maar voor sommige mensen vrij voor de hand liggend.”

Ilse wil graag dat haar kinderen trots zijn op hun blote lichaam, maar is toch sceptisch: ”Ik zou het ze graag laten doen. Vooral om ze mee te geven dat hun naakte lichaam iets moois is en om trots op te zijn. Maar met alle camera’s en mensen met slechte bedoelingen doe ik het niet.”

Jolanda ziet alleen maar de voordelen van zwemkleding: ”Los van de viezeriken die er zijn, je gaat zelf toch ook niet bloot zitten? Er zijn zoveel leuke broekjes en badpakjes. Gewoon even aandoen. Scheelt ook weer een stukje smeren.

Voor Merel is het vooral een gezondheidskwestie: “Nee! En niet omdat ik preuts ben maar omdat ik niet toesta dat mijn kind word blootgesteld aan de hoge uv die daar op het huidje komt, mijn zoontje loopt dus in een lange mouw uv pakje en hij weet niet beter.”

Jennifer vindt dat we vooral het zand niet moeten vergeten: ”In verband met hygiëne wel een broekje (ja, zand komt overal maar een beetje barrière is wel fijn). Verder heb ik er op zich geen probleem mee. Zolang het kind zich er ook prettig bij voelt.”

Meepraten? Dat kan via onze Instagrampagina.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.