Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Lees verder onder de advertentie
Daria: “Gisteren stond ik bij de kassa van de supermarkt, in de ochtendrush, met een kar vol boodschappen. Mijn dochter van bijna drie jaar zat in het karretje. Ik drukte op de bon om te betalen, totdat ik mijn dochter hoorde gillen: ‘MAMA! WAAR IS BILLENBEER?’
Geheime koosnaam
Stokstijf stond ik stil met mijn hoofd naar de kassabon gericht. Alsof ik mijn hersenen de opdracht gaf om deze hele situatie te negeren, maar de woorden echoden keihard door de supermarkt. Achter me klonk zacht gesnater van mensen die ongemakkelijk keken. Mijn dochter, zo onschuldig, met haar grote ogen, stak haar hand de lucht in en riep vervolgens: ‘Papa is toch jouw Billenbeer?’
Oke, laat ik deze naam eerst even uitleggen. Mijn man Sven en ik waren nog maar kort samen. Tijdens een romantisch avondje samen ontdekte ik dat hij gek is op billen. Correctie: mijn billen. Dat romantische avondje kreeg een melige, maar zwoele wending. “Oh, Billenbeer..” noemde ik hem op een gegeven moment. Billenbeer. Een koosnaampje dat nu al ruim zes jaar regelmatig uit mijn mond rolt op goedbedoelde, liefdevolle momenten. Alleen thuis. Alleen voor ons. Althans, dat dacht ik.
Luikje in de grond
Tot gisteren in de supermarkt dus. Een vrouw met een peuter in haar kar giechelt zachtjes, terwijl ze haar blik afwendt. Mijn gezicht kleurt dieprood. Thuis aangekomen, probeer ik het snel uit te leggen aan mijn man. Billenbeer himself ligt natuurlijk op de grond van het lachen. ‘Billenbeer? Oh, dat is te goed!’ zegt hij met een grijns van oor tot oor. Hij veegt een traan weg van het lachen. ‘Ze zegt dat nu vast bij elke supermarktbezoek!’
Lees verder onder de advertentie
Ik sla mijn handen voor mijn gezicht. Dit wordt een lange, gênante rit richting school, de bakker en elke andere plek waar mijn dochter binnenkort haar volledig eigen versie van ‘Billenbeer’ zal doorverkopen aan de rest van de wereld. Waar is dat luikje in de grond als je het nodig hebt?”
Geheimen in het openbaar
Zo blijkt maar weer: kleine potjes hebben grote oren, zeggen ze weleens. Jouw kind zal dan ook niet de eerste zijn die per ongeluk opvangt dat je jouw schoonmoeder een heks noemt, of dat je je zus als een gierige krent bestempelt. Deze geheimen vertelden jullie peuters in het openbaar.
Je zou denken dat volwassenen met een hoge functie en flink salaris allemaal begonnen met een bibliotheekkaart op hun tweede en elke avond luisterden naar literaire meesterwerken bij het zachte licht van een nachtlampje. Dat zit toch anders.
Mijn dochter leert praten. Ik vind het werkelijk een van de schattigste fases tot nu toe. Die brabbelende dreumes die allemaal grappige dingen zegt: het is om van te smelten. Het levert alleen ook weleens gênante situaties op.
Een zwangerschap is al spannend genoeg, maar voor de Britse Lucy en haar man Adam werd het een ware achtbaan. Hun baby Rafferty kwam niet één, maar twee keer ter wereld.
Je denkt dat je iemand in huis haalt om op je kinderen te passen, maar intussen wordt je voorraadkast geplunderd en verdwijnen er sieraden. Wat begon als een klein vermoeden, groeide bij Carla uit tot een regelrechte mini-detectivezaak.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.