Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Serena (37) is single moeder van een dochter.
“Nu mijn dochter in groep 8 zit, vind ik het belangrijk haar wijs te maken in geldzaken. Dus heb ik haar zakgeld verhoogd tot twaalf euro per maand, met uitzicht op kleedgeld als ze naar de brugklas gaat, en hebben we afspraken gemaakt over wat ze ervan moet betalen. Cadeautjes voor jarige vriendinnen hoeft ze bijvoorbeeld niet zelf op te hoesten, maar als ze voor de derde keer in de week een film wil bestellen op Pathé Thuis, moet dat van haar eigen geld. Ik geef haar het geld contant, zodat ze duidelijk kan zien wat ermee gebeurt, en dat het minder wordt als ze het uitgeeft. Ze heeft een eigen rekening met pinpas, maar digitaal geld voelt toch minder echt dan de munten en briefjes in haar spaarpot.
Haar school staat naast een supermarkt. Praktisch voor ouders die hun kinderen nog naar school taxiën en die nog snel een boodschap nodig hebben, maar voor mijn dochter is het een niet te weerstane verleiding. Zodra ze haar zakgeld in handen heeft, maakt ze het op aan snoep. Vriendinnen met kinderen van dezelfde leeftijd zien het probleem niet, maar ik vind het geldverspilling. We hebben een goed gevulde voorraadkast thuis, en ik doe zelden moeilijk over zoetigheid. Het is dus gewoon voor handen, maar wel binnen gezonde grenzen. Buiten mijn zicht koopt ze de hele zak.
Lees verder onder de advertentie
Leren omgaan met geld
Ik overweeg af te spreken dat ze de helft van haar zakgeld moet sparen en de andere helft mag uitgeven naar eigen inzicht. Of gewoon maar te dreigen dat ze helemaal geen zakgeld meer krijgt, als ze alles letterlijk opsnoept. Tegelijkertijd vind ik het juist zo belangrijk dat ze die volledige twaalf euro handig leert uit te geven – of te sparen, natuurlijk. Hoe pak ik dit aan?”
Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.