Kinderen op fatbikes: ‘Ik hoop dat ze de zaken snel aanpakken, voordat er nog meer slachtoffers vallen’

14.08.2024 21:00
fatbikes Bron: Unsplash

Ben je rustig met je kind aan het fietsen, komt er ineens een tiener op een fatbike in hoog tempo langs je gereden. Op dat soort momenten zit de schrik er bij jou en je kind goed in.

Fatbikes worden steeds populairder. Het ziet eruit als een soort fiets, maar dan met extra dikke banden. Toch kunnen deze fatbikes snelheden van wel 45 kilometer per uur halen. Zeker tieners zoeken deze hoge snelheden maar al te graag op, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Wij vroegen ons af of fatbikes verbieden voor kinderen onder de 16 jaar een goed idee is. Jullie stemden massaal voor het verbieden ervan, en wel om verschillende redenen.

Dit vinden jullie:

Ester ziet veel roekeloos gedrag: ”Eens. Ik woon in Haarlem en ik zie alleen maar jongens en meiden tussen 12 en 16 jaar op fatbikes rijden. Ze kijken niet en rijden overal doorheen. Je moet 16 zijn voor een brommer die 25 kilometer per uur gaat, terwijl ze hier wel op mogen rijden. Ze zijn een gevaar voor iedereen. Eerlijk gezegd begrijp ik ouders ook niet, ze brengen hiermee hun eigen kinderen in gevaar. De kinderen overzien niets en zijn roekeloos.”

Yvonne ziet ook dat kinderen zich niet aan de regels houden: ”Eens. Die dingen gaan zo hard en de jongelui die erop zitten, houden zich echt niet aan de regels. Ze overzien ook niet wat er zou kunnen gebeuren, waardoor ze in een ongeluk terecht kunnen komen”

Annemiek ziet dagelijks gevaarlijke situaties voorbij komen door de fatbikes: ”Ja. Eerst zoals vroeger een (brommer)certificaat halen, daarna pas versnellen. Het zijn puberbreinen op snelle fietsen, waarbij zij totaal de consequenties niet kunnen overzien. Ik zie dagelijkse zeer gevaarlijke situaties voorbij komen in Amstelveen/Amsterdam, waarbij ook veiligheid van de kleine basisschoolkinderen in gevaar komt.”

Niks te nadelen van deze tieners, maar hun brein is gewoonweg nog niet rijp om dit alles allemaal te overzien. Ook de verkeersregels kennen ze onvoldoende. Daarnaast is hun reactiesnelheid niet snel genoeg om adequaat te reageren. Ik hoop dat ze de zaken snel aanpakken, voordat er nog meer slachtoffers vallen.”

Niet alleen de hersenen, maar ook de motoriek is niet goed genoeg ontwikkeld op die leeftijd, zo zegt Christel: ”Eens. Hier 2 meisjes die op een fatbike rijden, 11 en bijna 14. Ze hebben de motoriek niet om, bij de hoge snelheid, de bike onder controle te houden. Gewoon écht gevaarlijk.”

Esther ziet een helm als een broodnodige toevoeging: ”Helemaal mee eens, met daarbij ook gewoon een helmen plicht.”

Petra vindt dat fatbikes voor iedereen verboden moeten worden: ”Fatbikes zouden voor iedereen verboden moeten worden, tenzij ze als bromfiets worden aangemerkt en behandeld, dus helm op en rijbewijs halen.

We moeten ook zeker de elektrische fietsen niet vergeten, zo zegt Karen: ”Dan ook graag een maximum leeftijd voor het gebruik van elektrische fietsen.”

Meepraten? Dit kan via onze Instagrampagina.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.