Dolblij was Luuk (29) toen zijn schoonmoeder meteen te hulp sprong na de zware bevalling van Anouk, maar nu is zijn schoonmoeder niet meer weg te slaan uit het gezin. ‘Ik overdrijf niet als ik zeg dat ze elke dag even aanwipt.’
Lees verder onder de advertentie
Luuk (29): “We waren dolblij met mijn schoonmoeders hulp toen Anouk twee jaar geleden met een pijnlijke keizersneewond thuiskwam met onze dochter Jasmijn. Ik vooral. Anouk lag op apegapen, was na amper drie dagen naar huis gestuurd en kon geen trappen lopen. Ik moest een flesjesschema maken en de hele verzorging op me nemen, want de kraamhulp was er maar drie uurtjes.
Lees verder onder de advertentie
Mijn schoonmoeder Jannie sprong meteen in. Ze nam haar intrek op een matras in de babykamer, terwijl Jasmijn in een co-sleeper bij ons lag. Ideaal. Schoonmama maakte flesjes, deed het bad- en verschoningsritueel en wij konden optimaal genieten van de roze kraamwolk.
Niet meer weg te slaan
Tot zover onze successtory. Inmiddels is Jasmijn ruim twee en is mijn schoonmoeder niet meer weg te slaan uit ons gezin. Jannie neemt het credo ‘ik wil mijn kleinkind zien opgroeien’ wel erg letterlijk. Slapen doet ze gelukkig weer thuis, maar ik overdrijf niet als ik zeg dat ze elke dag even aanwipt. En dat ‘even’ kun je ruim nemen.
“Ook op zondagochtend moeten we niet gek opkijken als ze ineens in de tuin staat”
Lees verder onder de advertentie
Anouk werkt vanuit huis en is dus in principe altijd thuis. Jannie drinkt hier ’s morgens koffie, doet mee boodschappen, gaat mee wandelen en naar de speeltuin. Kom ik uit mijn werk, ligt Jannie languit op de grond te puzzelen met Jasmijn. Zelfs op mijn papadag komt ze ’s middags altijd ‘even’ op de thee. In het weekend gaat ze op pad met mijn schoonvader Peet, maar ook dan moeten we niet gek opkijken als we op zondagochtend ineens ‘joehoe’ horen en ze in de tuin staan. Ze waren aan het fietsen en toevallig in de buurt.
Anouk vindt het geloof ik allemaal prima. Ze klaagt er niet over. Ook als ik laat doorschemeren het erg veel schoonmoeder te vinden, zegt ze dat het ook hoort; je hoort je schoonmoeder vervelend te vinden. Maar dat is niet zo. Ik heb op zich geen hekel aan mijn schoonouwelui. Jannie is een enig mens, alleen overheersend aanwezig. Dat mag van mij een paar tandjes minder. Zoals vroeger.
“Ze vraagt nooit of het ons schikt, ze deelt slechts mee: ‘Morgen is oma er weer!’”
Lees verder onder de advertentie
Voordat we Jasmijn hadden zag ik Jannie en Peet hooguit eens per kwartaal. Anouk en ik maakten veel reizen, gingen uit eten en naar dancefeesten. Ons leven was hectisch en we zagen überhaupt weinig familie. Alleen op verjaardagen en feestdagen en af en toe tussendoor op visite. Prima.
Maar nu Jannie oma is, heeft ze zichzelf een soort vrijbrief gegeven om vaak langs te komen. Daar is ze vrij makkelijk in. Ze vraagt nooit of het ons schikt, ze deelt slechts mee: ‘Morgen is oma er weer!’ Anouk lacht erom, maar mij irriteert het mateloos.
Lees verder onder de advertentie
Weg
Op mijn papadag ga ik de laatste tijd heel vals steeds ’s middags een uurtje fietsen. Of naar het zwembad. Ik plan sowieso zo veel mogelijk buitenshuisactiviteiten op momenten waarop ik Jannie verwacht.
Ik denk dat ze dat doorheeft. In het begin zei ze nog verbaasd dat ze langs was geweest maar dat ze ons had gemist. Nu laat ze slechts een briefje achter of ze appt Anouk dat wij er wéér niet waren. Misschien zwak, maar ik ga confrontaties uit de weg. Ik heb geen zin in gedoe. Erger nog dan een aanwezige schoonmoeder vind ik een boze schoonmoeder én echtgenote.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.