Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Nina de Bruijn (37) is medeoprichter van foodblog chickslovefood.com, uitgever en kookboekenschrijfster. Ze woont samen met Bart en is moeder van Mathis (6), Cédric (4) en Alixe (3 maanden).
“Als student deelde ik een appartement met mijn vriendin Elise. Toen al vonden we het leuk om te koken, recepten te bedenken en leuke restaurantjes te spotten. Zo’n twaalf jaar geleden kwamen foodblogs net op en wij besloten er ook een te lanceren: Chickslovefood. Eigenlijk als hobby, we deden het in onze vrije uurtjes. Maar onverwachts groeide onze site in korte tijd heel hard. Toen besloten we er vol voor te gaan. Inmiddels hebben we twaalf kookboeken uitgebracht en een team van zestien man om ons heen, waarvan er zes bij ons in loondienst zijn. Dat was wel even wennen: ineens was ik ook ‘de baas’. Managen heb ik gaandeweg moeten leren, ook met behulp van een coach. Ik vond het lastig om werknemers op dingen aan te spreken die ik niet goed of leuk vond, terwijl dat natuurlijk ook bij ondernemen hoort.
Ons succes hebben we grotendeels te danken aan onze ‘5 or less’ pijler, oftewel lekkere gerechten die je met vijf of minder ingrediënten kunt maken. Dat concept bleek een schot in de roos. Een groot misverstand over gezond koken is namelijk dat het moeilijk is of veel tijd kost. Hiermee laten we zien dat dat onzin is, je maakt net zo makkelijk een lasagne zonder pakjes of zakjes. Bij het bedenken van recepten houden we ook rekening met wat onze bezoekers willen. Gerechten met zoete aardappel, halloumi of havermout doen het altijd goed. En onze loempiataart blijft een knaller.
Lees ook – Kind laten helpen in de keuken: dít zijn leuke (en veilige) klusjes per leeftijd >
Binnenkort komt ons nieuwe boek Kids love cooking uit, met recepten die je samen met je kinderen kunt maken. Heel eerlijk gezegd vind ik het soms ook best irritant om met mijn zoons te koken. Het meel belandt op de grond en de eieren druipen van het aanrecht. Maar als je dat loslaat en accepteert dat het gewoon een troep wordt, dan is het zo leuk om kinderen te laten koken. Die trotse snuitjes zijn natuurlijk fantastisch om te zien. En voor mezelf is het weer een mooie les in geduldig zijn.” Dit artikel staat in Kek Mama 09-2022.