Kolven op werk: ‘Ik moest de hele dag met grote natte plekken rondlopen’

06.09.2024 13:00
kolven op werk

Kolven op werk. Als werkende moeder ontkom je er niet aan en kun je dat brommende geluid van je kolf inmiddels dromen. Waar heb jij allemaal gekolfd op je werk en hoe was dat? Andere werkende moeders delen hun kolf ervaringen en tips.

Een crime

Chiara: “Ik vond het altijd al een crime, maar op kantoor was het echt een ramp. Ik zat in een klein keukentje dat ook door collega’s van de benedenverdieping werd gebruikt. Een keuken die gelukkig op slot kon, maar dat was ook het enige voordeel. Tussen de broodkruimels voelde ik me allesbehalve op mijn gemak, en het irritante gezucht en geklop van collega’s die écht even koffie wilden zetten, hielp ook niet. Kolven duurde bij mij ook nog eens een eeuwigheid; ik was zeker een uur bezig voordat er een flesje vol was. Maar het absolute dieptepunt? Die ene keer dat ik vergat mijn melk uit de koelkast te halen. Gevoelsmatig had ik het dus helemaal voor niks gedaan.”

Lees ook: Alles wat je moet weten over het bewaren van moedermelk

Tip van de dag

Elsemieke: “Onmisbaar tijdens het kolven was voor de kolf beha van Medela, zodat je de kolf niet vast hoeft te houden en je je handen vrij hebt. Dat is echt ideaal! Ik heb bij mijn beide kinderen ruim een jaar gekolft. Toch ging het kolven niet meteen van een leien dakje…

Ik zat een keer te kolven, terwijl ik leunde met mijn ellebogen op m’n knieën. Scrollend op m’n telefoon had ik het totaal niet door, maar uiteindelijk bleek dat de melk uit de flesjes lekte op m’n broek! Die melk is natuurlijk warm, dus het duurde echt lang voordat ik het voelde. Op beide bovenbenen had ik grote natte plekken, die ook niet onzichtbaar opdrogen omdat het zulke vette melk is. En ik heb dus ook nog veel melk verspild. Zo dom! Dat overkomt je maar één keer. Tip van de dag: don’t be like me en zit rechtop!”

Veel lawaai

Lisa: “Van bidplek tot rommelhok ik heb er zitten kolven. Ik heb op veel verschillende plekken voor al mijn vier kinderen gekolfd: op de universiteit en bij verschillende werknemers. Bij de eerste twee heb ik gekolfd tot ze ongeveer 1,5 jaar oud waren en bij de laatste twee tot 8 maanden, omdat ze allebei flesweigeraars waren. Mijn afgekolfde melk dronken ze dus niet. Ik werkte daarom kortere dagen en kolfde alleen nog als ik het echt niet volhield. Ik heb nooit vragen of opmerkingen gehad van collega’s. Zelf voelde ik me soms wel opgelaten, zeker in de periode dat ik nog twee keer of soms zelfs drie keer per dag moest kolven, maar eigenlijk had niemand er verder problemen mee.

Mijn eerste kolfapparaat kocht ik in 2010 en die maakte best veel lawaai. Op mijn toenmalige werk zat de kolfkamer naast de kamer van de directeur, ik vond het altijd een beetje gênant en was bang dat hij constant het brommende geluid van de kolf hoorde. Na een tijdje ging de kolf kapot en kocht ik een nieuwe. Deze maakte een stuk minder lawaai. Dat was echt een verademing!”

Kolven in de auto

Lois: “Voor mijn werk ben ik altijd onderweg en ga ik naar afspraken met cliënten toe. Ik kolfde dan tussen afspraken door in mijn auto. Soms was dat best wel haasten, want er was niet heel veel tijd tussen die afspraken, maar over het algemeen was het prima te doen. Ik had een dubbele kolf, dat was wel heel handig, zo was ik met 20 minuten klaar per keer. Als ik dan weer op kantoor kom, dan spoelde ik daar de kolf even om. En dan hup de spullen weer de koeltas in voor de volgende beurt. Toch was ik na twee maanden kolven er wel klaar mee en vond ik het mooi geweest na een half jaar borstvoeding geven.”

Dat is niet mijn telefoon…

Sophie: “Kolven op mijn werk ging prima. Er was een mooie ruimte en het ging heel makkelijk. Ik kan zelf mijn tijd indelen, dus ik heb ook niet veel stress rondom mijn kolftijden gehad. Ik had alleen wel een bijzondere ervaring met een collega. Ik stond in de lift met een jonge, mannelijke collega en ik had mijn kolf in mijn tas. Toen ging mijn kolf opeens vanzelf aan. Dit maakt dat bekende, niet te missen, zoemende geluid. Die collega zei toen: ‘Volgens mij word je gebeld’. Ik zei: ‘Nee, dat is mijn kolf’. Toen werd hij heel ongemakkelijk en wist hij niet wat ‘ie moest zeggen. Toen de lift beneden was wist hij niet hoe snel hij moest wegkomen. Awkward!”

Kolven bij je nieuwe baan

Marloes: “Ik vond kolven op werk best spannend, want toen mijn verlof was afgelopen, startte ik ook nog eens bij een nieuwe baan. Je kent je collega’s dan natuurlijk nog niet, kent de ruimte niet en weet niet hoe de sfeer is. Maar het is mij 100 procent meegevallen. De sfeer is super vriendelijk op kantoor, de kolfruimte voldoet aan alle eisen en er wordt heel vanzelfsprekend over gedaan dat je even gaat kolven. Ook wordt er rekening gehouden met mijn werkzaamheden, dat ik twee keer per dag kolf. Heel fijn! Ik weet dat ik geluk heb, want ik hoor regelmatig horrorverhalen van vriendinnen.”

Lees ook: Checklist: dit heb je nodig om te kolven op werk

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.