‘Ik werd onverwacht zwanger tijdens onze grote reis, terwijl ik een koperspiraal had’

08.10.2024 17:00
koperspiraal

Jasmine en haar vriend hadden maanden gespaard voor hun grote rondreis door Azië. Goed voorbereid en met grote backpack stapten ze het vliegtuig in. Ze zouden acht maanden rondreizen, tot ze na twee maanden voor een onverwachtse verrassing kwamen te staan: ze waren zwanger geworden, terwijl Jasmine een koperspiraal had.

Jasmine: “Mijn vriend en ik hadden altijd al de droom om samen langer op reis te gaan. We besloten er voor te gaan en begonnen met een ambitieus spaarplan. Binnen een jaar wilden we genoeg geld sparen om ruim een half jaar op reis te kunnen zonder te werken. Een jaar lang beknibbelden we op alles waar we maar konden: uiteten gaan met vrienden werden etentjes bij ons thuis, we gingen niet op vakantie en ik kocht nauwelijks kleding (mijn grootste uitgavepost). Na een jaar hadden we allebei 7000 euro gespaard. Daar kun je in Azië een behoorlijk tijd mee rondkomen, dus we boekten een ticket en we gingen.

Lees ook – Zoveel kost een wereldreis (en met deze tips van de expert heb je dat geld zo bij elkaar)

Sabbatical

We besloten allebei om onze baan om te zeggen, omdat zo lang onbetaald verlof geen optie was en we ons hier niet door wilden laten tegenhouden. Als we dit deden, dan wilden we het goed doen. Ook zegde we allebei ons huurhuis apart van elkaar op, want na de reis wilden we gaan samenwonen. Eindelijk was het zo ver. Maanden hadden we voorpret gehad met de voorbereidingen van onze reis. Van routes uitstippelen, tot backpacks kopen en hike-schoenen inlopen. Mijn vriend en ik zijn allebei sportieve types dus we hadden ook veel mooie hike-routes in Nepal op onze bucketlist staan.

Geen volle agenda’s en verplichtingen

De reis begonnen we in het toeristische Vietnam. Perfect voor een zachte landing in Azië. We reisden van Noord naar Zuid en staken de grens over naar Cambodja. We zagen de meest geweldige natuur en ontmoetten veel gelijkgestemden. Het voelde heerlijk om los te zijn van werk, verplichtingen, drukke agenda’s en datumprikkers. We leefden van dag tot dag.

Toen we in Laos waren viel me op dat mijn menstruatie al wat langer uitbleef. Maar ik was altijd onregelmatig ongesteld, zo eens in de zes weken. Zal wel door het tijdsverschil en de jetlag komen dat mijn lichaam en bio-ritme wat van slag is, dacht ik. Toen ik twee weken later nog niet ongesteld was, besloot ik om een zwangerschapstest te kopen. Gewoon voor de zekerheid.

Positieve zwangerschapstest

Toen ik hem een paar later deed was ik ook niet zenuwachtig. Het was gewoon even ter check. Toen ik twee streepjes zag staan, moest ik ook keihard lachen. Dit kon niet waar zijn. Ik had immers een spiraal. Een koperspiraal. Ik kwam uit de badkamer van ons bed & breakfast en liet de test lachend aan mijn vriend zien. Zijn gezicht was meteen een stuk ernstiger. We besloten nog een test te kopen en die was ook positief…

Midden in de jungle van Laos bleek ik onverwachts zwanger te zijn, door mijn koperspiraal heen. We wisten niet goed wat we hier mee aan moesten. We wilden wel kinderen, maar nu nog niet, toch? We waren 25 en 28: net aan het werk en bezig met andere dingen: zoals reizen, carrière maken, in het weekend naar festivals gaan en aan het genieten van onze vrijheid. Toen moesten we in treinvaart veel grote beslissingen maken. We gingen eerst alle kanten op, willen we nu wel al kinderen of niet? Het was een van de moeilijkste beslissingen die ik ooit heb moeten nemen.

Stof tot nadenken

Om goed na te denken wat we zelf echt wilden, besloten we twee dagen in een apart onderkomen te overnachten. Toen ik daar in m’n eentje was, heb ik veel gewandeld door de prachtige natuur van Laos. Daar in de natuur voelde ik al vrij snel wat mijn antwoord was op ons grote dilemma. Toen werd het heel spannend wat mijn vriend zou besluiten. Gelukkig wisten we allebei dat we er hetzelfde in stonden op het moment dat we elkaar weer zagen: wij werden ouders!

Verzakte koperspiraal

Onze reis braken we vroegtijdig af om op tijd terug te gaan naar Nederland. Ook omdat ik de koperspiraal eruit moest laten halen. Dit liet ik doen bij de verloskundige praktijk. En wat bleek? Hij zat niet meer op de juiste plek. De koperspiraal was verzakt. Daardoor behoorden wij tot die 1 procent van de stellen die toch zwanger worden, ondanks dat je anticonceptie gebruikt in de vorm van een koperspiraal.

Nu wonen we samen en zijn we trotse ouders van een dochter van drie maanden: ongepland, maar niet ongewenst. En die mooie hike in Nepal? Die gaan we zeker nog een keer doen, maar dan met ons kleintje erbij.

Lees ook: pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraaltje: huisartsen herzien richtlijnen

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.