Van luiers, speelgoed en opvang tot indirecte kosten als extra gas, water en licht: enig idee hoeveel geld je gemiddeld uitgeeft aan je kind? Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft er wat berekeningen op losgelaten.
Lees verder onder de advertentie
Het zal je vast niet verbazen, maar die bedragen zijn niet voor de poes.
Indirecte kosten
Volgens het Nibud kost een kind tot zijn twaalfde zo’n 50.000 euro. Niet alleen kleding, eten, opvang en speelgoed zijn hierin meegenomen, maar ook kosten als extra gas, water en elektriciteit. Een verjaardagsfeestje? Dagje weg? Vakantie? Tel deze zaken er erbij op en je komt nog wel op een hoger bedrag uit.
Lees verder onder de advertentie
Kosten per maand en per jaar
De praktijk laat zien dat hoe meer een gezin verdient, hoe ‘duurder’ het kind is. Maar laten we het gemiddelde nemen. Stel, jouw gezin heeft een besteedbaar inkomen van 2000 euro per maand. Dan zijn je kosten voor:
Ook aan de studieperiode hangt een flink prijskaartje. Je kunt het ze natuurlijk zelf laten betalen (kinderen zijn rond die leeftijd immers al oud genoeg om een baantje te nemen), maar als je het toch uit eigen zak wilt doen:
Lees verder onder de advertentie
Een uitwonende student is volgens het Nibud maandelijks ongeveer 980 euro kwijt aan studiekosten -boeken, kleding en vaste lasten zoals huisvesting. Dat betekent 11.760 euro per jaar.
Een thuiswonende student maakt minder kosten, je kunt dan rekenen op ongeveer 535 euro per maand. (Zo’n 6.420 euro per jaar.)
Doe de test
Tel je bovenstaande cijfers bij elkaar op, dan kom je toch uit op een behoorlijk bedrag. Niet erg, want kinderen zijn het meer dan waard natuurlijk, maar wel fijn om op zo’n moment je financiën onder controle te hebben. Wil je weten of jij op de goede weg bent? Doe dan de Goed met Geld Test van Aegon. Dit is een korte test van een paar minuten om te kijken hoe goed jij bent met geld en hoe je nog beter wordt. Zodat iedereen bewust een keuze kan maken voor een gezonde financiële toekomst.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.