Van luiers, speelgoed en opvang tot indirecte kosten als extra gas, water en licht: enig idee hoeveel geld je gemiddeld uitgeeft aan je kind? Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft er wat berekeningen op losgelaten.
Lees verder onder de advertentie
Het zal je vast niet verbazen, maar die bedragen zijn niet voor de poes.
Indirecte kosten
Volgens het Nibud kost een kind tot zijn twaalfde zo’n 50.000 euro. Niet alleen kleding, eten, opvang en speelgoed zijn hierin meegenomen, maar ook kosten als extra gas, water en elektriciteit. Een verjaardagsfeestje? Dagje weg? Vakantie? Tel deze zaken er erbij op en je komt nog wel op een hoger bedrag uit.
Lees verder onder de advertentie
Kosten per maand en per jaar
De praktijk laat zien dat hoe meer een gezin verdient, hoe ‘duurder’ het kind is. Maar laten we het gemiddelde nemen. Stel, jouw gezin heeft een besteedbaar inkomen van 2000 euro per maand. Dan zijn je kosten voor:
Ook aan de studieperiode hangt een flink prijskaartje. Je kunt het ze natuurlijk zelf laten betalen (kinderen zijn rond die leeftijd immers al oud genoeg om een baantje te nemen), maar als je het toch uit eigen zak wilt doen:
Lees verder onder de advertentie
Een uitwonende student is volgens het Nibud maandelijks ongeveer 980 euro kwijt aan studiekosten -boeken, kleding en vaste lasten zoals huisvesting. Dat betekent 11.760 euro per jaar.
Een thuiswonende student maakt minder kosten, je kunt dan rekenen op ongeveer 535 euro per maand. (Zo’n 6.420 euro per jaar.)
Doe de test
Tel je bovenstaande cijfers bij elkaar op, dan kom je toch uit op een behoorlijk bedrag. Niet erg, want kinderen zijn het meer dan waard natuurlijk, maar wel fijn om op zo’n moment je financiën onder controle te hebben. Wil je weten of jij op de goede weg bent? Doe dan de Goed met Geld Test van Aegon. Dit is een korte test van een paar minuten om te kijken hoe goed jij bent met geld en hoe je nog beter wordt. Zodat iedereen bewust een keuze kan maken voor een gezonde financiële toekomst.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.