Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Elke ouder weet: gebroken nachten zijn geen pretje. De quick fix voor je slaaptekort? Een nachtnanny, zoals Laura (34). Zij neemt alle nachtelijke taken uit handen zodat jij even kunt bijtanken. “Ik kom niet alleen bij gezinnen met veel geld.”
We vroegen Laura het hemd van het lijf over haar werk als nachtnanny.
Je baby de fles geven, luiers verschonen, tranen drogen: Laura, nachtnanny bij Nannies at Night doet het allemaal. Niet alleen overdag, maar ook middenin de nacht. “Ik neem de nachtelijke zorg voor de kinderen over zodat ouders even kunnen uitrusten. Dat doe ik vooral bij gezinnen met een jonge baby of een kind met slaapproblemen”, vertelt ze. Een nanny, is dat niet alleen iets voor mensen met een flinke zak geld? “Nee, dat is een bekend vooroordeel. Natuurlijk kom ik ook bij gezinnen met veel geld, maar er zitten bijvoorbeeld ook zorgmedewerkers tussen. Zo verzorgde ik de baby van een verloskundige, omdat zij ’s nachts opgeroepen kon worden.”
Laura’s werk is geen enkele nacht hetzelfde. “Elk gezin is anders”, vertelt ze. Voor sommige ouders is het even wennen om ‘s nachts een ‘onbekende’ in huis hebben, maar dat voelt al snel normaal. Eigenlijk merk je niet eens dat er iemand is – behalve dat je ineens slaapt als een roos. “Als nanny bakenen we dat heel duidelijk af. We laten de privésituatie helemaal zoals die is, dat respecteren we. Tijdens een kennismakingsgesprek bespreken we met ouders hoe een gemiddelde nacht eruitziet en wat ze graag willen. We hoeven echt niet in dezelfde badkamer onze tanden te poetsen. Van tevoren spreken we af in welke ruimtes ik verblijf. Vaak is dat in de slaapkamer van het kind, de logeerkamer of in de woonkamer. Het is belangrijk dat we snel bij het kindje kunnen zijn, maar ook dat ouders rustig door kunnen slapen.”
Veel ouders vinden het moeilijk om hulp te vragen bij het opvoeden van de kinderen. Toch merkt Laura dat steeds meer ouders die stap durven te zetten. “Ouders zien in dat als zij uitgerust zijn het overdag z’n vruchten afwerpt. Laatst kwam een ouder met een mooi voorbeeld: ‘Als ik goed slaap, kan ik overdag actief met mijn kind bezig zijn’. Slaap is belangrijker dan je denkt. Het is een stuk moeilijker om je volwaardige zelf te zijn als je energie steeds verder afneemt. Zodra je aan je lijf voelt dat het te veel is, ben je eigenlijk al te laat. Eén dag in de week even bijtanken en doorslapen? Daar zou ik gelijk voor tekenen als ik ooit moeder mag worden.”
Lees ook: ‘Sommige kinderen hebben ‘extra’ stiefouders; mijn dochter heeft een nanny’ >
Werken in de nachtelijke uurtjes kan volgens Laura, die overdag ook nog in een kinderdagopvang werkt, soms best vermoeiend zijn. “Maar omdat ik het zo leuk vind, geeft het ook veel energie. En als ik eenmaal thuis ben, ga ik nog een of twee uurtjes naar bed.” Ook bij de gezinnen thuis kan ze, als het rustig is, even gaan liggen. “Soms is er een logeerbed, soms een bank. De focus ligt natuurlijk op het kind, maar tussendoor is er altijd wel iets te doen. Even mijn ogen dicht laten vallen, een boek lezen of studeren.” In de ochtend vertrekt Laura weer. “We vertellen de ouders hoe de nacht ging en soms halen we het kind uit bed of kleden we hem aan. Nee, ik schuif niet aan bij het ontbijt. Al vroeg iemand wel een keer hoe ik mijn eitje het liefst at, haha.”
Als nachtnanny ben je voor één nacht – of soms voor langere tijd – onderdeel van een gezin. En juist dát is voor Laura zo bijzonder. “Bij een kinderdagverblijf heb je te maken met structuur en regels, hier ben je veel persoonlijker betrokken bij een gezin. Je bouwt ook sneller een band op met een kind, omdat je ‘s nachts veel nauwer contact hebt.” Maar het allermooiste? “Dat je een gezin weer een beetje op de rit krijgt. Een ouder die rustig wakker kan worden en dankbaar is, geeft mij zoveel voldoening.” Eén moment zal Laura nooit vergeten. Ze mocht een alleenstaande moeder helpen die na de bevalling onwel was geworden. “Ze had geen familie in Nederland en kreeg vanuit de zorg ook geen hulp. Ik zorgde ’s nachts voor haar twee dagen oude baby zodat zij kon herstellen. Ze woonde in een kleine studio, dus ik sliep in de keuken op een matrasje. Dat waren zulke intieme en kwetsbare momenten, heel bijzonder.” Laura is nachtnanny
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.