De meeste baby’s draaien in het derde trimester van de zwangerschap met hun hoofd naar beneden. Ongeveer 4 procent doet dat niet en ligt in een stuit. Wat je daaraan kunt doen en of je kunt bevallen bij een stuitligging, leggen wij je uit.
Lees verder onder de advertentie
Je baby draait in je buik regelmatig en verandert veel van ligging. Grote kans dat je de ene keer getrappel van zijn voetjes onder je ribben voelt, de andere keer onderin je buik.
Omdat je baby groeit en daardoor steeds minder ruimte krijgt, komt er een moment dat hij alleen nog maar om zijn as kan draaien. De meeste baby’s liggen tegen die tijd al ‘goed’ voor de bevalling: met het hoofdje naar beneden.
Lees verder onder de advertentie
Maar ongeveer 3 tot 4 procent van alle baby’s ligt met 36 weken andersom, dus met de billen naar beneden. Dat noem je een stuitligging.
Oorzaak
Als je getrappel of geduw voelt bovenin je buik, tegen je ribben en maag aan, is de kans groot dat je baby in een stuit ligt. De verloskundige kan dit met de hand voelen of bekijken met een liggingsecho.
Lees verder onder de advertentie
Er is meestal geen oorzaak voor een stuitligging. Wel is duidelijk dat het vaker voorkomt bij een meerlingzwangerschap, bij afwijkingen aan de baarmoeder en als de placenta voor de uitgang van de baarmoeder ligt.
Als je baby in een stuit ligt, dan kan dat op vier manieren:
Onvolkomen stuitligging De baby ligt met zijn benen omhoog naast zijn lichaam
Volkomen stuitligging Hij zit in een soort kleermakerszit, met gebogen benen en de voeten bij de billen
Half onvolkomen stuitligging Eén been ligt gestrekt naar boven, de ander ligt gebogen naar beneden (ja, je kind is lenig)
Voetligging De baby ligt met één of allebei de benen gestrekt naar beneden, met de voeten lager dan de billen
Wat kun je doen?
Het is niet fijn als je baby in een stuit ligt, want dan heb je meer kans op complicaties bij de bevalling en is de kans op een keizersnede ook groter. Toch hoef je niet meteen in paniek te raken. Het kan namelijk goed zijn dat je baby vanzelf nog draait in je buik. De kans daarop wordt wel steeds kleiner als je 36 weken of meer zwanger bent. Je vruchtwater wordt dan namelijk minder, waardoor hij steeds moeilijker kan bewegen.
Je kunt in overleg met je verloskundige of gynaecoloog kiezen om de baby te helpen met draaien. Dit noem je een uitwendige versie. De kleine wordt dan handmatig van stuit- naar hoofdligging gedraaid. Sommige vrouwen ervaren dit als onprettig en er is uiteraard geen garantie dat het lukt.
Lees verder onder de advertentie
En draait de baby wel, dan is het (helaas) ook nog mogelijk dat hij daarna heel eigenwijs weer terugdraait.
Hoe beval je met een stuitligging?
Je kunt vaginaal bevallen als je baby in een stuit ligt. Het hoofdje van de baby wordt dan als laatste geboren. Dit kan wel leiden tot kortdurend zuurstoftekort tijdens het persen, omdat de navelstreng wordt dichtgedrukt tussen het hoofdje en de baarmoeder. Een klein deel van de kinderen die op deze manier ter wereld komt, moet daardoor opgenomen worden op de kinderafdeling.
Lees verder onder de advertentie
Een keizersnede geeft minder risico’s voor de baby. Wel zijn er bij de moeder meer complicaties, want het gaat om een grote buikoperatie.
Wat voor jou de beste optie is, bespreek je met je gynaecoloog.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.