Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
De meeste baby’s draaien in het derde trimester van de zwangerschap met hun hoofd naar beneden. Ongeveer 4 procent doet dat niet en ligt in een stuit. Wat je daaraan kunt doen en of je kunt bevallen bij een stuitligging, leggen wij je uit.
Je baby draait in je buik regelmatig en verandert veel van ligging. Grote kans dat je de ene keer getrappel van zijn voetjes onder je ribben voelt, de andere keer onderin je buik.
Omdat je baby groeit en daardoor steeds minder ruimte krijgt, komt er een moment dat hij alleen nog maar om zijn as kan draaien. De meeste baby’s liggen tegen die tijd al ‘goed’ voor de bevalling: met het hoofdje naar beneden.
Maar ongeveer 3 tot 4 procent van alle baby’s ligt met 36 weken andersom, dus met de billen naar beneden. Dat noem je een stuitligging.
Als je getrappel of geduw voelt bovenin je buik, tegen je ribben en maag aan, is de kans groot dat je baby in een stuit ligt. De verloskundige kan dit met de hand voelen of bekijken met een liggingsecho.
Er is meestal geen oorzaak voor een stuitligging. Wel is duidelijk dat het vaker voorkomt bij een meerlingzwangerschap, bij afwijkingen aan de baarmoeder en als de placenta voor de uitgang van de baarmoeder ligt.
Nog meer tips tijdens je zwangerschap?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Als je baby in een stuit ligt, dan kan dat op vier manieren:
Het is niet fijn als je baby in een stuit ligt, want dan heb je meer kans op complicaties bij de bevalling en is de kans op een keizersnede ook groter.
Toch hoef je niet meteen in paniek te raken. Het kan namelijk goed zijn dat je baby vanzelf nog draait in je buik. De kans daarop wordt wel steeds kleiner als je 36 weken of meer zwanger bent. Je vruchtwater wordt dan namelijk minder, waardoor hij steeds moeilijker kan bewegen.
Je kunt in overleg met je verloskundige of gynaecoloog kiezen om de baby te helpen met draaien. Dit noem je een uitwendige versie. De kleine wordt dan handmatig van stuit- naar hoofdligging gedraaid. Sommige vrouwen ervaren dit als onprettig en er is uiteraard geen garantie dat het lukt.
En draait de baby wel, dan is het (helaas) ook nog mogelijk dat hij daarna heel eigenwijs weer terugdraait.
Je kunt vaginaal bevallen als je baby in een stuit ligt. Het hoofdje van de baby wordt dan als laatste geboren. Dit kan wel leiden tot kortdurend zuurstoftekort tijdens het persen, omdat de navelstreng wordt dichtgedrukt tussen het hoofdje en de baarmoeder. Een klein deel van de kinderen die op deze manier ter wereld komt, moet daardoor opgenomen worden op de kinderafdeling.
Een keizersnede geeft minder risico’s voor de baby. Wel zijn er bij de moeder meer complicaties, want het gaat om een grote buikoperatie.
Wat voor jou de beste optie is, bespreek je met je gynaecoloog.
Bron: De Verloskundige & De Gynaecoloog
Lees ook:
Anne (40): ‘En ineens zag ik vier hartjes op de echo’ >