Nathalie van den Berg (44) doet voornamelijk aan strandvissen. Ze presenteert ook het tvprogramma De Visvrouwen bij RTL 4.
Lees verder onder de advertentie
Nathalie (planner bij een wegenbouwbedrijf), moeder van de tweeling Daniëlle en Willemijn (9).
“Ik ben het resultaat van twee fanatiek vissende ouders. Als kind woonde ik op een stadse etagewoning. Vissen was dé escape voor het gezin om even naar buiten te gaan. ’s Avonds deden we het aan de rand van de stad en in de weekenden in de zomer bij ons huisje in de buurt van het strand. Ik vond het altijd heerlijk en gooi nog steeds regelmatig met mijn moeder een hengeltje uit.
Lees verder onder de advertentie
Je eigen vis vangen
Als ik water zie, denk ik: wat zwemt hier en hoe krijg ik het eruit? Of dat nou een slootje, de zee of een groot meer is. Mijn dochters hebben precies hetzelfde. Daniëlle was nog maar heel klein en zei, als ze het gordijn opendeed, meteen: ‘Mama, ik zie leven in de sloot!’ Waar anderen wandelen met hun kinderen, ga ik vissen. Picknickkleed, lekkere hapjes en een hengel mee. Zelfs onze vakantiebestemming selecteer ik op viswater. Mijn vriezer ligt nog vol met heilbot die ik in Noorwegen heb gevangen.
Juist als alleenstaande moeder vind ik het belangrijk om mijn meiden mee te geven: je redt je eigen kloten, op z’n Amsterdams gezegd. Oftewel: je vangt je eigen vis zodat je altijd wat te eten hebt. Dat is namelijk wat we doen. Aan het strand vis ik op bot, scharretjes en tong. En als ik een mooie zeebaars heb gevangen, gaat die mee voor in de pan. Mijn dochters zijn daardoor natuurlijk wel verwende prinsesjes geworden die alleen nog maar verse vis lusten.
Vangdrang
Vissen is nooit hetzelfde. De zee en de omstandigheden zijn altijd anders. Je bent in de buitenlucht en focust op het vangen van die vis. Vangdrang heet dat en je bent met niets anders bezig. Daardoor voelt het als pure ontspanning en kun je je hoofd leegmaken. Dat is heerlijk na een werkdag waarbij ik de hele dag ‘aan’ sta. Als het lukt om die vis te vangen, geeft het voldoening. Als het niet lukt, wil ik zo snel mogelijk weer. Elke dag is een visdag. Kou of regen maakt me niet uit. Als ik thuiskom en rozig met een wijntje op de bank plof, voel ik me heerlijk.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag